Şeytan beyne, öfke ise göze girer!..

Bir kimse gazaba gelse, şeytan beynine, hışım gözüne girer, Allah korusun belki selâmet bulamaz. Bedreddîn Konevî Efendi Osmanlı Devleti'nin son devirlerinde yaşamış Hanefî mezhebi fıkıh âlimi olup, tasavvuf...

Bir kimse gazaba gelse, şeytan beynine, hışım gözüne girer, Allah korusun belki selâmet bulamaz.


Bedreddîn Konevî Efendi Osmanlı Devleti'nin son devirlerinde yaşamış Hanefî mezhebi fıkıh âlimi olup, tasavvuf büyüklerindendir. Konya’da doğdu ve 1216 (m. 1801) senesinde İstanbul’da vefât etti. İmâm-ı Birgivî’nin "Birgivî Vasıyyetnamesi"ni şerhetti. Bu eserinde buyurdu ki:
“İmâm-ı Birgivî (rahmetullahi aleyh), eserini yazmaya hamd ile başladı. Bunun sebepleri şunlardır: Birinci sebebi, Allahü teâlânın kitabına uymak içindir. Çünkü, ona hamd ile başlamak emrolunmuştur. İkincisi, Resûlullah Efendimize (sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem) uymak içindir. Çünkü, Resûlullah Efendimiz (sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem) hutbe ve vaazlarına hamd ile başlardı. Üçüncüsü, bu kitabı telîf etme saadetine erişmekten başka, üzerinde olan nimetlerden dolayı edası vâcib olan şükürleri eda etmek içindir. Çünkü, nimet verene şükretmek vâciptir. Ahmed bin Abdullah Cerir; 'Biz, insanın zâtına verilen seksen iki bin nimet saydık' buyurmuştur. Dördüncü sebep de, İslâm âdabı ile edeplenmek içindir. Zîrâ Allahü teâlâ, insanlara ve cinlere hamdetmelerini emreyledi. 'Kulilhamdülillahi' buyurdu. Beşinci sebep, bir emr-i şerîfe hamd ile başlanmazsa o iş eksiktir. Onun faydası az olur. Hamd dörttür:
Kuldan Allahü teâlâya hamd, halktan devletin başındaki kimseye hamd, talebelerden hocaya hamd, fakirlerden zenginlere hamd. Bunlardan biri hakîkî hamdolup, diğer üçü mecazîdir. Hakîkî olanı, kulun Allahü teâlâya hamdetmesidir. Bütün hamdedicilerin hamdi, Allahü teâlâya mahsustur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 89 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 148 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 320 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 113 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 205 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar