Hırsıza sadaka veren adam!..

İsrâiloğullarından bir zât, "Bu gece Allah rızâsı için mutlaka sadaka vereceğim" diyerek evinden çıkar; ancak sadakayı bilmeyerek bir hırsıza verir!.. Abdülvaris bin Saîd hazretleri büyük...

İsrâiloğullarından bir zât, "Bu gece Allah rızâsı için mutlaka sadaka vereceğim" diyerek evinden çıkar; ancak sadakayı bilmeyerek bir hırsıza verir!..

Abdülvaris bin Saîd hazretleri büyük fıkıh ve hadîs âlimidir. Hicrî 120 yılında (m. 737) doğdu. 180 (m. 796) yılında Basra’da vefât etti. Naklettiği hadîs-i şerîflerden bazıları:

Peygamber Efendimiz “sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem” hadîs-i şerîflerinde buyurdular ki:

“İsrâiloğullarından bir zât, 'Bu gece Allahü teâlânın rızâsı için mutlaka sadaka vereceğim' diyerek evinden çıktı ve sadakayı bilmeyerek bir hırsıza verdi. Sabahleyin halk 'Bu gece hırsıza sadaka verildi' dediler. Bunun üzerine sadaka veren kişi; 'Allahım! Hırsıza sadaka verdiğim için sana hamd ederim. Mutlaka makbul bir sadaka vereceğim' deyip tekrar evinden çıktı ve bu defa sadakayı zina eden bir kadına verdi. Sabahleyin halk; 'Bu gece de zinâ eden kadına sadaka verildi' dediler. Sadakayı veren o zât; 'Ey Allahım! Bir fahişeye sadaka verdiğim için sana hamd ederim. Mutlaka makbul bir sadaka vereceğim' dedi. Yine sadaka vermek üzere evinden çıktı. Bu sefer de zengin birisine verdi. Sabahleyin halk; 'Hayret! Bu gece de zengin birisine sadaka verildi. Olur mu böyle şey?' diye dedikodu yaptılar. Sadaka veren zât! 'Ey Allahım! Hırsıza, fahişeye ve zengine sadaka verdiğim için sana hamd ederim' dedi. Bu zâta rüyâsında şöyle müjde verildi:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 91 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 151 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 323 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 117 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar