KIRAAT ÂLİMİ Ahmed bin Ezdâz Hulvânî

“Allah’ın kitabını okuyup ona uyanlar, namazı hakkıyla ifa edenler ve ken­dilerine nasip ettiğimiz imkânlardan, gizli ve aşikâr olarak hayır yolunda harcayanlar, ziyan ihtimali olmayan bir ticaret umarlar.” Ahmed bin...

“Allah’ın kitabını okuyup ona uyanlar, namazı hakkıyla ifa edenler ve ken­dilerine nasip ettiğimiz imkânlardan, gizli ve aşikâr olarak hayır yolunda harcayanlar, ziyan ihtimali olmayan bir ticaret umarlar.”

Ahmed bin Ezdâz Hulvânî hazretleri kıraat âlimidir. İran’da Rey şehrinde doğdu. Mekke, Medine, ve Kûfe'de zamanın büyük âlimlerinden kıraat ilmi tahsil etti. Sonra Rey şehrine dönerek burada talebe yetiştirdi. 250 (m. 864)’de orada vefat etti. Bir dersinde şunları anlattı:
Kur’an-ı kerim okumanın fazilet ve sevabı hakkında vârid olan birçok ayet-i kerime ve hadis-i şerif, onu tilavet etmeyi teşvik ederek, dünya ve ahirette insana kazandırdıkları üzerinde durmuştur. Bu konudaki ayet-i kerimelerden bazıları şunlardır: “Sana vahyedilen Rabbinin kitabını oku” (Kehf Suresi, 7. ayet)
“Kendilerine kitap verdiğimiz kimseler onu, hakkını gözeterek okurlar” (Bakara Suresi, 121. ayet)
“Allah’ın kitabını okuyup ona uyanlar, namazı hakkıyla ifa edenler ve ken­dilerine nasip ettiğimiz imkânlardan, gizli ve aşikâr olarak hayır yolunda harcayanlar, ziyan ihtimali olmayan bir ticaret umarlar.” (Fatır Suresi, 29. ayet)
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
“Sizin en hayırlınız, Kur’ân-ı Kerimi öğrenen ve öğretendir.”
“Kur’ân-ı kerim okuyun! Zira Kur’an, kıyamet günü okuyana şefaatçi olarak gelir”
“Kim Kur’ân-ı kerim okur, ezberler, helâl kıldığı şeyi helâl kabul eder, haram kıldığı şeyi de haram kabul ederse Allah, o kimseyi Cennet'e koyar. Ayrıca hepsine Cehennem şart olmuş bulunan ailesinden on kişiye şefaatçi kılınır.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 90 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 151 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 323 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 117 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar