SEMERKANDLI ÂLİM Mecdüddin Ahmed bin Ömer

Mü’minlerin rûhu her Cuma dünya semâsına gelip, “Ey ehlim, ey oğlum, ey ailem ve akrabalarım, bize bir şey hediye ediniz” derler. Mecdüddin Ahmed bin Ömer hazretleri hadis âlimidir. 507 (m. 1113)’de...

Mü’minlerin rûhu her Cuma dünya semâsına gelip, “Ey ehlim, ey oğlum, ey ailem ve akrabalarım, bize bir şey hediye ediniz” derler.

Mecdüddin Ahmed bin Ömer hazretleri hadis âlimidir. 507 (m. 1113)’de Semerkand’da doğdu. Pekçok âlimden fıkıh ve hadîs-i şerîf öğrendi. 552 (m. 1157)’de vefât etti. Naklettiği bir hadis-i şerif:
Ebû Hüreyre (radıyallahü anh) şöyle rivâyet etmiştir:
Resûlullah Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) “Ölülerinize sadaka ve duâ ile hediye gönderiniz. Mü’minlerin rûhu her Cuma dünyâ semâsına gelip, evlerinin hizasında dururlar. Her biri şöyle bağırır; [Ey ehlim, ey oğlum, ey ailem ve akrabalarım, bize bir şey hediye ediniz. Bizim garip hâlimize ve içinde bulunduğumuz çaresizliğimize acıyın. Biz hapsedildik ve bitmeyen bir gam ve şiddetli bir hüzün içinde kaldık. Bize duâ etmekte, bizim için sadaka vermekte ve tesbih söylemekte cimrilik etmeyiniz. Umulur ki siz bizim gibi olmadan önce, Allahü teâlâ sizin duânız sebebiyle bizi affeder... Ey Allahın kulları, söylediklerimizi işitiniz, bizi unutmayınız. Şimdi sizin elinizde olan bu mallar, bizim elimizde de vardı. Biz kıymetini bilemedik. Allah yolunda tasadduk etmedik. Hakka harcamadık. Üzerimizde bir vebal olarak kaldı. Başkaları istifâde etti. Hesabını biz yüklendik.]" Onlardan her biri; [Bizim için bir dirhem, bir ekmek veya bir parça veriniz] derler buyurdu ve ağladı. Biz de O’nunla beraber ağladık. Sonra şöyle buyurdu: “İşte onlar sizin kardeşlerinizdir. Dünyâ nimetleri içinde idiler. Nimetlerden ve rahatlıklardan sonra yok oldular. Onlar sonra ağlaşarak: [Bize yazıklar olsun! Eğer dünyâda iken elimizde olandan sadaka verseydik, onlara muhtaç olmazdık] derler. Onlara şöyle denilir: Hâlinize ne çabuk ağlıyorsunuz? Bu ağlamanız size fayda vermeyecektir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 89 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 148 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 321 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 113 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 205 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar