Kim, ne oy verecekmiş?

Konuşulanlara bakılırsa insanların oy tercihleri etnik kimliklerine göre şekillenmektedir! Bu tür iddialar, sadece bilim dışı değil aynı zamanda, farkında olunsun veya olunmasın, ırkçı bir...

Konuşulanlara bakılırsa insanların oy tercihleri etnik kimliklerine göre şekillenmektedir! Bu tür iddialar, sadece bilim dışı değil aynı zamanda, farkında olunsun veya olunmasın, ırkçı bir anlayışın tezahürüdür. Etnisiteyi aynı soydan gelme iddiasına dayanan bir toplumsal kimlik şeklinde tanımlamak bu tezahürün örneğidir.

Bu olguya tarihsel sosyolojik bakış ise etnik kimliklerin de soy/sop gibi ırkçı yaklaşımlar ile anlaşılamayacağı yönündedir. “Çünkü tarihsel, siyasal-toplumsal hareketler, demografik değişimler, dinler ve uygarlıklar, imparatorluklar birçok farklı kökenden yeni sentezler yaratmış, yeni toplumsallıklar inşa etmiştir. Bu bakımdan bu büyük tarihsel inşa süreçleri içinde etnik varlıklar da inşa edilmiştir.”

Seçmenin adı ne?

Maksadım elbette akademik bir tartışma yapmak değil, sadece ve sadece siyasal tercihlerde ‘etnik kimlik’ ‘etnik algı’ gibi parametrelerin tek başına bir tercih belirleyicisi olmayacağını belirtmektir. Aynı etnik kimliğe mensup olanların farklı siyasi tercihlerde bulunabileceği üstelik bu tercihlerin de tarihsel dönemlere göre yani zamanın ruhuna uygun olarak değişebileceği gerçeği dikkate alınırsa durumu anlamak kolay olabilir.

Seçmen davranışlarının genel değişme eğilimlerine bakıldığında Türkiye’deki oy verme davranışlarında ilk dikkati çeken husus; ülkenin birinci partisinin bütün bölgelerde birinci partisi olma eğiliminin birçok seçimde kararlı bir şekilde devam etmesidir. 7 Haziran seçiminden sonra ‘çözüm sürecine’ son vererek ‘halk savaşı başlatıyoruz’ açıklamalarını yapan PKK ve bileşenleri bütün Güneydoğu’yu kan gölüne dönüştürecek bir projeyi sahneye koyup devleti tehdit etmeye başladığında ortaya ilginç iddialar atılmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 410 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar