Lozan Zaferi’ni yenilgi gibi gösterenlerin asıl hedefi Atatürk’tür

Lozan Barış Antlaşması’nın 94’üncü Yıldönümü’nde Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ’dan çarpıcı açıklamalar:Sevgili okurlarım, Yarın...

Lozan Barış Antlaşması’nın 94’üncü Yıldönümü’nde Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ’dan çarpıcı açıklamalar:

Sevgili okurlarım,
Yarın, Cumhuriyetimizin kurucu belgesi olan Lozan Barış Antlaşması’nın 94’üncü Yıldönümü’nü kutluyoruz. Lozan Barış Antlaşması, Türk Ulusu’nun yaşamsal haklarını ve amaçlarını tescil eden bir siyaset abidesi ve diplomatik zaferdir. Bu zaferin temelini ulusumuzun Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kazandığı Kurtuluş Savaşı oluşturur. Ancak Lozan Zaferi’nde, Türkleri tarih sahnesinden silmek isteyen emperyalist güçler karşısında kaya gibi direnç gösteren ve müzakereleri büyük diplomatik başarıyla sonuçlandıran, İnönü Savaşları’nın kahramanı İsmet İnönü’nün katkısını unutmamak lazımdır.
Ama geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türklük tarihinin bu emsalsiz başarısı hakkında şu talihsiz açıklamayı yaptı:
“1920’de bize Sevr Antlaşması’nı gösterdiler, 1923’te bizi Lozan’a razı ettiler. Birileri de Lozan’ı zafer diye yutturmaya çalıştı…”
Zaferin 94’üncü yıldönümü nedeniyle öngörüleri daima doğru çıkan bilge diplomat, Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ ile yaptığımız söyleşiye, Cumhurbaşkanı’nın geçen yılki değerlendirmesi hakkında ne düşündüğünü sorarak başlıyorum.

* * *

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 110 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 409 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 327 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 508 Okunma Atatürk’ün dehasını ve büyüklüğünü bir gün herkes kabul edecek!.. 22 Mart 2024 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar