Cumhurbaşkanı’nın milli güvenlikten tek başına sorumlu olması doğru değil!..

Sevgili okurlarım,Tarafsız uzmanlarca “Tek adam anayasası” olarak tanımlanan değişiklik teklifi, 16 Nisan'daki referandumla Türk Milleti'nin onayına sunulacak. Bu konuyu, 26 Ocak 2017'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 26....

Sevgili okurlarım,
Tarafsız uzmanlarca “Tek adam anayasası” olarak tanımlanan değişiklik teklifi, 16 Nisan'daki referandumla Türk Milleti'nin onayına sunulacak. Bu konuyu, 26 Ocak 2017'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 26. Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'la konuşmuş ve onun kaygılarını bu sütunlarda sizlere aktarmıştım.
Aradan yaklaşık bir ay geçtikten sonra İlker Başbuğ'a “Bugün bu değişiklik teklifi konusunda neler söylemek istersiniz” sorusunu yönelttim. İşte sorularım ve Sayın Başbuğ'un cevapları:

TÜRKİYE İÇİN UYGUN OLAN PARLAMENTER SİSTEMDİR

İLKER BAŞBUĞ: Türkiye Cumhuriyeti, en ağır sorunlarla karşı karşıya olduğu bir dönemin içinden geçiyor. Sorunların başında; terör, ekonomide bozulmalar, eğitim-öğretimdeki sıkıntılar ve toplumun neredeyse her konuda ikiye bölünmüş olması geliyor.
Bu şartlar altında, anayasa değişiklik tekliflerinin Türkiye'nin gündemine getirilmiş olması, ne kadar doğru? Daha da önemlisi, bu anayasa değişiklik teklifleri, karşı karşıya olduğumuz bu sorunların çözülmesine nasıl yardımcı olacak?Geride bıraktığımız bir aylık süre içinde, değişikliği savunanların bu sorulara açık, ikna edici, doyurucu cevaplar verdiklerini söyleyemeyiz.
Türkiye'nin sahip olduğu siyasal tecrübe, bize, parlamenter sistemin Türkiye için daha uygun olduğunu gösteriyor.
Birincisi; neredeyse 150 yıla yakın süredir bu topraklarda parlamenter sistem uygulanıyor. İkincisi; Türkiye'de siyasi partiler siyasetin ana aktörüdür ve siyasi partilerde çok ciddi boyutta “parti disiplini” vardır. Toplumun yaşamında siyasi partilerin önemli bir yeri ve etkisi bulunmaktadır.
Türk Milleti, uzun yıllar alıştığı bu özelliklerden kolaylıkla vazgeçebilecek midir? Ayrıca; başkanlık sisteminin başarı ile uygulandığı ülkelerde “Parti disiplininin” gevşek olduğu da bilinmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 110 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 409 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 329 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 508 Okunma Atatürk’ün dehasını ve büyüklüğünü bir gün herkes kabul edecek!.. 22 Mart 2024 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar