Cadı avının hedefinde kimler var?

Üniversitelerdeki hür düşünceli bilim insanlarıyla kamuda çalışan sanatçıları hedef alan cadı avıyla ilgili haberleri okurken, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin efsanevi hocalarından Prof. Dr....

Üniversitelerdeki hür düşünceli bilim insanlarıyla kamuda çalışan sanatçıları hedef alan cadı avıyla ilgili haberleri okurken, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin efsanevi hocalarından Prof. Dr. Alaattin Akçasu'nun yaşadığı bir olayı hatırladım.
Merhum Akçasu, bana gönderdiği mektupta özetle şunları anlatmıştı:
“1966 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek, Tıp Fakültesi'nden hocam olan Prof. Dr. Philip Schwartz'ı ziyaret etmiştim. Hocam oradaki bir üniversitede çalışıyordu. Kendisi 1933 yılında ülkemizde gerçekleşen üniversite reformunda, Türkiye'ye gelecek yabancı bilim adamlarının belirlenmesinde büyük hizmet vermiştir.
Amerika ziyaretim sırasında Prof. Schwartz'ın odasına girdiğimde, hayretler içinde kaldım. Çünkü duvarda Atatürk'ün büyük boy bir resmi asılıydı. Masasının üzerinde ise, Türk Bayrağı duruyordu. Benimle konuşurken, dünyada en çok saygı duyduğu devlet adamının Atatürk olduğunu söyledi. Bunların samimi duyguları olduğundan hiç kuşkum yoktu. Çünkü artık Amerikan vatandaşıydı ve bir daha Türkiye'ye dönmeyecekti!..

* * *

Beni çok etkileyen anısına gelince;
Büyük Atatürk, 1938 yılı başlarında Prof. Schwartz'ı Dolmabahçe Sarayı'na çağırtmış. Kendisine gizli bir görev vereceğini söylemiş. Buna göre Prof. Schwartz, İngiltere'ye gidecek ve hükümetin bilimsel danışma kuruluyla, ufukta görünen İkinci Dünya Savaşı konusunda bazı görüşmeler yapacak. Bu görüşmelerde Türkiye'nin Almanlarla birlikte savaşa girmesini önleyecek temasların yanı sıra, İngiliz ve Fransızlarla da bir antlaşma zemini hazırlanacak. Atatürk'ün Schwartz'a emri böyle… Atatürk kendisine bu manevrayı, Birinci Dünya Savaşı'ndan kalan bir hayranlıkla Almanlarlabirleşme olasılığını ortadan kaldırmak için yaptığını söylemiş.

* * *

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borç rekortmeni belediye belli oldu 25 Nisan 2024 | 2.742 Okunma Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 110 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 410 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 329 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 510 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar