Rusya’nın uçağı güvenli bölgeye düşmesin

Türkiye’nin hava sınırını ihlal eden bir Rus uçağını düşürmesinin ardından yine çok yönlü bir tartışmanın içerisinde bulduk kendimizi. İhlaller geçmişi olan bir...

Türkiye’nin hava sınırını ihlal eden bir Rus uçağını düşürmesinin ardından yine çok yönlü bir tartışmanın içerisinde bulduk kendimizi. İhlaller geçmişi olan bir hadiseydi. Türkiye de defaatle bu yönde ikaz yapmıştı. Birinci elden gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim ki Ruslar bu ihlallere olabildiğince gayri ciddi bir şekilde yaklaşıyordu. İhlalleri önemsemedikleri gibi Türkiye’nin tepkisine de yine aynı ciddiyetsizlikle yaklaşıyorlardı.

Üstüne üstlük bu ihlallerden birisini Türkiye’nin yanı başında sadece kültürel değil stratejik hassasiyetimizin de olduğu Türkmen Dağı’nı hedef alırken yapınca Türkiye angajman kuralları gereği önce 5 dakikada 10 kez uyardı, ardından da uçağı F-16’lar marifetiyle düşürdü.


Bir başka deyişle yanı başımızda en yakın müttefiklerimizi çoluk çocuk demeden hedef alan Rus uçaklarının, uyarılmasına rağmen sınırımızı ihlal etmesi karşısında Türkiye en doğal uluslararası hakkını kullanarak Rus uçağını düşürdü. Aslında açıklamalara bakarsak düşürüldüğünde uçağın Rusya’ya ait olduğunun bilinmediği ortaya çıkıyor ki bu da son zamanlarda Esed-Rusya ikilisi tarafından sıklıkla kullanılan bir stratejiye dönüşmüş durumda. Milliyeti belirsiz uçaklar daha önce de Genelkurmay açıklamalarında sıklıkla yer almıştı. Peki, milliyeti bilinse de vurulur muydu? Muhtemelen vurulurdu zira Rusların ciddiyetsizlikle yaklaştığı bu ihlal meselesine Türkiye son derece ciddi yaklaşıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 221 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 243 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 121 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 279 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 146 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar