Nineler ve bebeler geleceği kodluyor

Ankara'da yaşayan Hediye halamdan gelen ilk e-postayı görünce şok olmuştum. Belediye tarafından düzenlenen kurslarda bilgisayar kullanmaya başlamıştı. Sonraki yıllarda annem, halalarım ve teyzelerimin Facebook ve WhatsApp...

Ankara'da yaşayan Hediye halamdan gelen ilk e-postayı görünce şok olmuştum. Belediye tarafından düzenlenen kurslarda bilgisayar kullanmaya başlamıştı. Sonraki yıllarda annem, halalarım ve teyzelerimin Facebook ve WhatsApp maharetlerini görmek beni şaşırtmadı. Teknoloji dünyasında erkekler yeni bir şeyler keşfetmekten vazgeçerken, kadınların öğrenmeye açık algıları onları hayata daha çok bağlıyor. Erkekler emekli olunca savaş kaybetmiş komutan gibi hayata küsüyor. İşte bu tezimi destekleyen bir örneği Apple'ın düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda gördüm.



KODLAMAK KOLAY
İstanbul Teknik Üniversitesi'nde öğrenci olduğum 90'lı yılların başında bir telekom şirketinde çalışan ev arkadaşımın geceler boyu sayfalarca kod yazdığına tanık olurdum. Bilgisayar olmadan sayfalarca teksir kağıdına alınan notlar, zihinsel odaklanmanın doruk noktasıydı. O zaman bir yazılımcının ücretini sadece büyük şirketler karşılayabiliyordu. Şimdi hem kodlama öğrenmek kolay, hem de başlangıç maliyeti sıfır. Geçtiğimiz hafta düzenlenen WWDC etkinliğinde konuşan Apple CEO'su Tim Cook uygulama geliştiren yazılımcılara dokuz yılda 70 milyar dolar ödeme yaptıklarını söyledi. Bir önceki ay benzer rakamları Google'dan da duymuştuk. Yani bir yazılımcı için tek patron veya işveren yok artık. Dünyanın her yerinde müşteri bulacakları devasa bir küresel markete açılma şansına sahipler.



HERKES GELİŞTİRİCİ VE GİRİŞİMCİ
Artık yeni bir uygulama geliştirmek için 10 yaşında veya 80 yaşında olmanız fark etmiyor. Kod yazmanın uzman yazılımcı olmaya gerek kalmadığı bir dönemde herkes geliştirici olabiliyor. Silikon Vadisi'nin kalbinde 28'incisi düzenlenen Apple WWDC'da (Dünya Geliştiriciler Konferansı) binlerce yazılımcı ve basın mensubunun yeraldığı geldiği etkinlikte uygulama geliştiricileri bir araya gelme şansı yakaladı.
Açılıştan bir gün önce Apple'dan burs alarak katılanlar arasında ilginç geliştiriciler ve öğrenciler basın mensuplarıyla tanıştırıldı. Altı yaşında kod yazmaya başlayan ve bugün 10.'cu yaşında altıncı uygulamasını AppStore'da yayınlayan Avustralyalı öğrenci Yuma Soerianto ile tanıştım. Kodlamaya sadece 6 yaşında başlıyor. 10 yaşına kadar Hunger Button, Kid Calculator, Weather Duck ve Pocket Poke uygulamalarını geliştirmiş. En büyük rüyası kodlamayı tüm dünyaya öğretmek. 10 yaşında altı farklı uygulamayı AppStore'a taşıyan Yuma, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında "Herkes kod yazabilir" temalı YouTube kanalını açmış. Yuma, herkesin kod yazabileceğinin canlı örneği.
Şaşırtıcı bir örnek daha 82 yaşında bir büyükanne Japon Masako Wakamiya. Çalışma hayatına başladığı Mitsubishi Bankası'ndan 1997 yılında emekli olduktan sonra bilgisayarla tanışıyor. İki yıl önce de uygulama geliştiriciliğe soyunan bir girişimci oluyor. Japonca bildiğim tek şarkı Sakura (Kiraz Ağacı) adını duyunca bana iPad uygulamasından şarkıyı çalmaya başladı. Masako iPhone ve iPad'i kullanırken hala büyük bir merakla öğrenmeye devam ettiği için bedensel ve zihinsel olarak yaşlanmıyor.

DÜNYAYA AÇILAN KAPI
Türkiye'den küçük bir girişim, kendisini dünyaya kabul ettirecek projeyi bir uygulama üzerinden gerçekleştirebilir. ABD'de lise, hatta öncesinde öğrenciler arasında kodlama eğitimi ile öğrenciler proje geliştirme konusunda eğitiliyor. Sadece kodlama öğrenme değil, yaratacağı uygulamayı doğru iletişimle insanlara anlatmayı da öğreniyor. Sadece hobi amaçlı değil, bu uygulamalardan gelir elde etmek bile mümkün.

TÜRK ÖĞRENCİ DE ORADAYDI



Emirhan Erdoğan Bahçeşehir Üniversite'si Yazılım Mühendisliği öğrencisi ve çok sayıda uygulamaya imza atan genç bir girişimci. Şimdi WWDC'ye Apple'ın davet ettiği yetenek, altı haftalık "Hello iOS" (Merhaba iOS) adlı kursla kullanıcılara eğitim sunuyor. 82 yaşındaki Masako ile ondan 60 yaş küçük Emirhan uygulama geliştirmek için Apple Swift platformunda buluşuyor. Swift platformunda kodlamanın oldukça kolay olduğunu söyleyen Emirhan, herkesin rahatlıkla iOS platformu için uygulama geliştirebileceğini söylüyor.

ÖDÜLLÜ GİRİŞİM



ÖDÜLLÜ MUTFAK HİKAYELERİ

Kicthen Stories uygulaması hem akıllı telefon ve tablette hem de Apple TV'de izleyebileceğiniz harika bir uygulama. AppStore 2017 tasarım ödülünü kazanan Kicthen Stories, Berlin merkezli girişim basit bir düşünceden yola çıkarak küresel bir projeye dönüşüyor. Mutfakta kararsız kalanlar için basit ve kaliteli videolarla üretim yapmak isteyenler için harika bir seçenek. Apple TV karşısında isterseniz orada da videoları izlemeniz mümkün. Mengting Gao başlangıçtan 40 milyon kişiye ulaşmanın hikayesini iki dakikaya sığdıracak kadar başarılı bir girişimci.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarımın geleceği kadınlar ve veri ekonomisi ile şekillenecek 24 Mart 2024 | 24 Okunma Türkiye eve kadar fiberde Avrupa’da zirveye oynuyor 22 Mart 2024 | 33 Okunma Yeni nesil teknolojilerle 15 Turcon adayı sahnede 08 Mart 2024 | 50 Okunma Yapay zeka ile iş birliğinden başka yol yok 03 Mart 2024 | 49 Okunma Romanya’da siber saldırıda 100 hastanenin sistemi çöktü 16 Şubat 2024 | 42 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar