Sindirim ve sinir sistemi dostu vitamin

B grubu vitaminler, beyin fonksiyonlarına, sindirim ve sinir sistemine çok faydalıdır. Ayrıca çağın hastalığı strese karşı da koruyucudur… Yaşla birlikte emilimi azalır Vitaminler, hücrelerde metabolik...

B grubu vitaminler, beyin fonksiyonlarına, sindirim ve sinir sistemine çok faydalıdır. Ayrıca çağın hastalığı strese karşı da koruyucudur…

Yaşla birlikte emilimi azalır

Vitaminler, hücrelerde metabolik reaksiyonlar için gerekli olan organik bileşiklerdir. Çoğu vitamin vücutta yapılmaz ya da vücuttaki yapımı yetersizdir.

Zihinsel performans, öğrenme, hafıza gücü ve konsantrasyonda artış sağlayan B vitamini stres kalkanıdır. Yaşla beraber B grubu vitaminlerin vücuttan emilimi azalır; bu nedenle yaşlılıkta B vitamini alımı çok önemlidir. B grubu vitaminler; tahıllar, yağsız et, yumurta, bezelye, yerfıstığı, beyaz ekmek, tavuk, az pişmiş biftek ve sütte bulunur.

B1 Kas, sinir ve dolaşım sistemi için gereklidir. Yetersiz alınması halinde iştahsızlık, hafıza zayıflığı, huzursuzluk ve dikkat azalması görülmektedir.

B2 B1 den farklı olarak, karbonhidratın yanı sıra protein ve yağlardan da enerji üretiminde gereklidir. Hücrede enerji üretimini artırdığı için migren tipi baş ağrılarının önlenmesinde etkili olabilmektedir. En iyi kaynakları süt ve süt ürünleridir. Az da olsa tahıl ürünleri, yumurta, sakatatlar ile yeşil yapraklı sebzelerde de bulunmaktadır.

B3 B3 vitamini olarak da bilinen niasin, et, hamur mayası ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında çok etkilidir. Kan şekerini dengeleyici ve kolesterolü düşürücü etkisi vardır.

B5Böbrek üstü bezine etki ederek kortizon gibi steroit hormonların yapımını sağlar. Bu hormonların yaşlanma ve cilt kırışıklıkları üzerinde olumlu etkileri vardır. Sakatatlarda, yumurta, buğday, mantar, kuru baklagiller, fasulye, domates, ceviz, avokado gibi sebze ve meyvelerde de bulunmaktadır.

B6Hormonlar, kırmızı kan hücreleri ve sinir hücreleri oluşumunda rol oynarlar. Serotonin yapımında etkilidir. Serotonin iştah, ağrıya karşı duyarlılık ruh hali ve uyku düzeni üzerinde etkilidir. Kolesterol birikimini engelleyerek kalbi korur.

B12 B12 vitaminin yetersizliğin de sabahları yataktan yorgun kalkma gibi rahatsızlıklar görülmektedir. Folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını önleyici rol oynamaktadır. Sinir sistemini güçlendirir, kırmızı kan hücrelerini üretirler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yılbası sofralarına dikkat! 31 Aralık 2017 | 150 Okunma Mucizevi bir çay Kombu 24 Aralık 2017 | 922 Okunma Aralıklı Oruç Diyeti nedir? 17 Aralık 2017 | 447 Okunma Zerdeçal yağının 9 faydası 10 Aralık 2017 | 1.073 Okunma Yeni yıla formda girmenin 9 yolu 03 Aralık 2017 | 160 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar