‘Eyy Amerika’ nasıl çevrilmeli?

Cumhurbaşkanı yine muhtarları topladı ve onlar üzerinden PYDYPG bağlamında Amerika’ya ayar verdi: “Eyy Amerika! Size kaç kere söyledim. Siz bizimle mi berabersiniz, yoksa bu terör örgütü PYD ile YPG...

Cumhurbaşkanı yine muhtarları topladı ve onlar üzerinden PYDYPG bağlamında Amerika’ya ayar verdi: 
“Eyy Amerika! Size kaç kere söyledim. Siz bizimle mi berabersiniz, yoksa bu terör örgütü PYD ile YPG ile mi berabersiniz? Eyy Amerika! Ne PKK’yi bize tanıtabilirsiniz,ne PYD’yi bize tanıtabilirsiniz. Bunları biz gayet iyi biliriz. DAİŞ’i de biz biliriz, bunları da biz biliriz. Ama bunların hiçbirini bugüne kadar tanıyamadınız. Tanıyamadığınız için bölge kan revan içinde. Bu nasıl ortaklık, anlamak mümkün değil. Karşımızda susuyorlar, gıyabımızda ‘Biz böyle bakmıyoruz bunlara’ diyorlar.” 
Türkiye Cumhurbaşkanı’nın bizim kültürümüzde “Açtı ağzını yumdu gözünü” veya “Esip gürledi” şeklinde değerlendirilen bu tarz sözlerine ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner’den sakin ve sade cevap geldi: “YPG konusunda Türkiye ile aynı görüşte değiliz.” 
Her iki konuşmaya baktığımızda şu fark belirmekte: ABD sözcüsü dünyaya konuşuyor. 
Türkiye Cumhurbaşkanı ise bizim muhtarlara, dolaylı olarak da bize konuşuyor. 
“Bizim muhtarlar”ı küçümsüyor muyuz “elitist” bir tavırla?.. Böyle denilip çamur atılacaktır, ama hayır.
Aksine muhtarlarımızın kullanıldığını düşünüyoruz; araçsallaştırıldığını düşünüyoruz; gönüllerine hitap edilip ruhları okşanırken zihinlerinin tutsak alınıp güdümlendiğini düşünüyoruz. Kirli bir iktidar oyununda malzeme yapıldıklarını düşünüyoruz. 
Çünkü muhtarlar aslında onlara hitap etmek için çağrılmıyorlar. Kaçıncısı olduğunu dahi (20’nci miydi?!) akılda tutmanın güçleştiği sıklıkta ha bire Saray’a çağrılan bu insanlar üzerinden sadece ve sadece şaibe yüklü bir iktidarı yeniden ve yeniden konsolide etmek amaçlanıyor. 
Bu toplantılarda içeride ve dışarıda ötekileştirilenlere “Eyy” diye seslenerek başlayan hitaplarla yapılan saldırılar tedip, telin ve tehditlerle 2013-Gezi sürecinden beri “iktidarın tek yolu” sayılan çatışmacı- savaşçı siyaset işlerlikte tutuluyor. 
“Eyy” diye başlayan ifadelerin diplomaside bir karşılığı yok. Uluslararası ilişkilerde karşılığı yok. 
Hatta İngilizcede karşılığı yok. 
Merak ediyorum mesela “Eyy Amerika”yı nasıl çevirdiler İngilizceye?.. 
“You, America” dense olmaz. “Hey, America” dense olmaz. “Look, America” dense olmaz da olmaz. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kalacak bir türkü söyler gideriz 10 Eylül 2018 | 3.891 Okunma Kovboylar yetmez, kotu da yasaklayın! 05 Eylül 2018 | 3.534 Okunma Betona tapanların mabedi yapıldı 03 Eylül 2018 | 3.671 Okunma Bir insanlık ibadeti: Cumartesi Anneleri 20 Ağustos 2018 | 154 Okunma ‘Eşkıya’nın namusu Deniz’den soruldu! 15 Ağustos 2018 | 2.554 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar