Ayakkabı kutuları doldukça imam hatipler boşaldı!

“AKP Türkiyesi”nde dinin ne hallere düşürüldüğüne dair hiçbir örnek, dünkü Cumhuriyet’in eğitim sayfasındaki tablo kadar çarpıcı olamaz!.. Sayfanın alt yarısı...

“AKP Türkiyesi”nde dinin ne hallere düşürüldüğüne dair hiçbir örnek, dünkü Cumhuriyet’in eğitim sayfasındaki tablo kadar çarpıcı olamaz!.. 
Sayfanın alt yarısı iktidarın eğitimi dinselleştirme yahut “muktedir” ağzıyla söylenecek olursa dindar nesil yetiştirme ameliyesinin doludizgin yol aldığını işaret eden gelişmelere ayrılmış. Yeni dönem öğretmen atamaları için belirlenen branşlara göre kontenjan sıralamasında din kültürü ve ahlâk bilgisi, 3 bin 819 rakamı ile ilk üçte. Matematik, fen bilimleri, Türkçe gibi branşlarda ise rakamlar oldukça“tasarruflu”. 
Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir de “aslan payı”nı yine din kültürü ve ahlâk bilgisi öğretmenlerinin kaptığını söylüyor ve fizik branşında 512, kimyada 587, güzel sanatlarda 568, müzikte 700 kontenjan veren MEB’in birtakım “bilinçli”planlamalarla din kültürü ve ahlâk bilgisi alanında öğretmen açığı varmış gibi gösterdiğini ileri sürüyor. Bunun, eğitimi dinselleştirmenin açık göstergesi olduğunu da ekliyor. 
Siyasi iktidar sahiplerinin bu uygulamasına toplum ne karşılık veriyor peki? Habire giderek muhafazakârlaştığı söylenen Türkiye toplumunun nabzına göre verilen“şerbet” mi acaba bu mebzul miktardaki din öğretmeni kontenjanı?.. 
Bunun cevabını sayfanın üst yarısındaki haberden öğreniyoruz: “İmam hatipler dolmuyor” başlığı altında Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) ikinci nakil sonrası İstanbul’daki okullarda boş kalan kontenjanların mebzul miktarının ise imam hatip liselerinde (İHL) olduğu kaydedilmekte. 
Haberde yer alan tablo, sayfanın alt yarısında okuduklarımıza tam anlamıyla zıt bir durumu, toplumsal gerçek olarak karşımıza çıkarıyor. İstanbul’da İHL’lerde 7 bin 800 boş kontenjan söz konusuyken MEB’in öğretmen atamalarında kesenin ağzını kısıtlı mı kısıtlı açtığı fen bilimleri, Türkçe gibi branşlardan beslenen fen ve sosyal bilimler liselerinde kontenjan açığı 2 (yazıyla, iki!)... Ankara ve İzmir’de ise bu liselerde hiç boş kontenjan kalmamış. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kalacak bir türkü söyler gideriz 10 Eylül 2018 | 3.891 Okunma Kovboylar yetmez, kotu da yasaklayın! 05 Eylül 2018 | 3.534 Okunma Betona tapanların mabedi yapıldı 03 Eylül 2018 | 3.671 Okunma Bir insanlık ibadeti: Cumartesi Anneleri 20 Ağustos 2018 | 154 Okunma ‘Eşkıya’nın namusu Deniz’den soruldu! 15 Ağustos 2018 | 2.554 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar