Burjuvazi’nin güngörmüş mürebbiyesi

Çarşamba günkü Milliyet'in sürmanşetinde Güngör Uras vardı. Gazetesi, “Güngör Hoca sanayileşmeyi anlatıyor” başlığıyla Uras'ın yeni çıkan kitabını...

Çarşamba günkü Milliyet'in sürmanşetinde Güngör Uras vardı. Gazetesi, “Güngör Hoca sanayileşmeyi anlatıyor” başlığıyla Uras'ın yeni çıkan kitabını duyuruyordu.



“Rakamlara boğulan ekonominin en karmaşık meselelerini bile Ayşe Hanım Teyze'nin, Ali Rıza Amca'nın anlayacağı dille anlattığı” vurgulanan Güngör Hoca “Sanayileşecektik, Büyüyecektik, Ne Oldu Bize?” diye soruyordu, kitabının başlığında!



Vaktiyle TÜSİAD'da genel sekreterlik yapmış olan Güngör Uras, Komprador Burjuvazi'nin önde gelen isimleriyle uzun yıllardır çok yakındır.



Bu öylesine bir yakınlıktır ki…



27 Mayıs'çı ve de terörist başı Öcalan'ın “akıl hocası” şu “kırmızı atkılı” Yalçın Küçük; Güngör Uras'a “Çıkış” adlı kitabında övgüler sıralarken, onu “Vehbi Koç'un gecikmiş mürebbiyesi” diye tarif ediyordu!



1977 yılı Nisan ayının son haftasında TÜSİAD heyetinin Zbigniew Brzezinski ile yaptığı görüşmede yer almış olan Güngör Uras, TÜSİAD'daki masasını sonradan Milliyet'e taşımıştı.



Haşim Akman'ın, Güngör Uras ile söyleşisinden oluşan “Saf ve Bakir Anadolu Çocuğu” adlı kitapta ise Milliyet'in 1979'daki satışıyla alakalı şu satırları okuyoruz: “Bir gün Ercüment Karacan Fransa'dan İstanbul'a döndü. 'Güngör, ben gazeteyi Aydın Doğan isminde bir işadamına sattım. Onu İnan Kıraç bana tanıttı. Sen de tanı. Bugün Kalyon Oteli'nde seninle tanışmaya geliyor' dedi. Otele gittim, Aydın Doğan ile tanıştım…”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Derin Oyun” nasıl oynanıyor? 19 Nisan 2024 | 6 Okunma İmamson Efendi “Cumhurbaşkanı” seçilmiş de, haberimiz olmamış! 17 Nisan 2024 | 2.774 Okunma “Danışıklı dövüş” yahut “savaş tiyatrosu” 16 Nisan 2024 | 732 Okunma Paralel bağlantılar, nasıl koşuyor? 12 Nisan 2024 | 972 Okunma Soykırım, demokrasinin teminatıymış! 10 Nisan 2024 | 208 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar