Yunan kazansaymış!

TARİHÇİ denilemez, Milli Mücadele’ye bile çamur atmaktan çekinmeyen biri, 15 Temmuz için “Milli Mücadele’den katbekat daha üstün milli bir destandır” demiş.Ahmet Hakan’ın köşesinde...

TARİHÇİ denilemez, Milli Mücadele’ye bile çamur atmaktan çekinmeyen biri, 15 Temmuz için “Milli Mücadele’den katbekat daha üstün milli bir destandır” demiş.
Ahmet Hakan’ın köşesinde okudum.

Aynı kişi “Keşke Yunan galip gelseydi” diyen adamdır.

15 Temmuz gibi her kesimin yer aldığı bir demokrasi direnişini böyle ideolojik şablonlara sokmak, 15 Temmuz’un anlamını çığırından çıkarmaktır, tahrif etmektir, ideolojik bir simge durumuna indirmektir.

Hele de Milli Mücadele’yi aşağılaması, “Keşke Yunan galip gelseydi” diyebilmesi!

İŞTE YUNAN İŞGALİ

Aşağıdaki harita, Sakarya Savaşı devam ederken İstanbul’da çıkan Tevhid-i Efkâr gazetesinin 31 Ağustos 1921 günlü nüshasında yayınlanmıştı:

Haritada Latin harfleriyle ANKARA yazısını ben koydum; yeri belli olsun diye.

Yunan, Ankara yakınlarına kadar işgal etmişti. Hatta Ankara da düşebilir diye Meclis’in Kayseri’ye taşınması kararı bile alınmıştı.

Tevhid-i Efkâr muhafazakâr ve vatansever bir gazetedir. Yunan işgali altında bulunan  yerleri siyaha boyamıştı. “Bu durum devam edemez” diyordu. Yunan ilerleyişinin “yanlarından tehlikeye maruz olduğunu” yazıyordu ki, Sakarya Savaşı Mehmetçiğin Yunan ordusuna “yanlardan” yaptığı taarruzla kazanılacaktı.

MESELA SAKARYA

Arnold Toynbee 1924’te Sakarya’nın “20. yüzyılın en büyük savaşlarından biri”olduğunu yazdı. Clair Price, 1923’te yayınladığı kitabında Sakarya Savaşı’nın “tarihi akışı değiştirdiğini”, doğu milletlerine istiklal örneği olduğunu belirtti.

O kişinin dediği gibi eğer Yunan kazansaydı, haritada siyah renkle mateme bürünmüş olan yerlerin çok büyük bölümünde bugün Yunan bayrağı dalgalanacaktı!

Nitekim İngiltere Başbakanı Lloyd George, “Yunanistan artık Sevr’le yetinmez”diyordu!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 597 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.095 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.367 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.428 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.716 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar