Avrupa sorunu

AVRUPA ile sorunlarımız büyüyecek mi, yoksa yönetilebilir bir düzeye indirilmesi başarılabilecek mi?Eğer Avrupa “Haçlı ittifakı” ise Türkiye’ye peşinen düşman demektir; sorunların...

AVRUPA ile sorunlarımız büyüyecek mi, yoksa yönetilebilir bir düzeye indirilmesi başarılabilecek mi?
Eğer Avrupa “Haçlı ittifakı” ise Türkiye’ye peşinen düşman demektir; sorunların çözümü yoktur. 2011’e kadar AK Parti iktidarını Avrupa niye destekledi, ayrı mesele.
Venedik Komisyonu ve AGİT raporları da Türkiye’ye düşmanlık için yazılmış uyduruk metinler ise yakın zamana kadar bu kurumların Türkiye hakkındaki raporları neden iyimserdi, bu da ayrı mesele.
Avrupa kafadan Türkiye düşmanı veya sevdalısı değil de arada bazı somut sorunlar var diye düşünülürse, o zaman çözümler geliştirilebilir.
İDAM İSTEYEN KALABALIKLAR
Tipik konu idam meselesidir. Evet kalabalıklar özellikle 15 Temmuz darbecileri için “idam” diye bağırıyor. Politikacılar buna uyar da idam cezasını geri getirirlerse AB ile ilişkilerde daha büyük sorunlar çıkacağı bellidir.
İdam isteyen kalabalıklar bunun farkında mı? Hatta farkında olmak yetmez, teknik düzeyde ayrıntılı “bilgi” sahibi olmak gerekir.
Mesela, getirilecek bir idam cezası “geriye yürütülemez”. Hangi gün kanunlaşırsa, o günden sonra işlenecek suçlara uygulanabilir ancak.
15 Temmuz katillerine uygulanamaz, Beşiktaş, Reina, Ankara Gar, Gaziantep katillerine uygulanamaz.
Devlet Bahçeli “idam” talebini gündeme getirdiğinde Başbakan Binali Yıldırım bunun görüşülebileceğini söylemiş ama hemen eklemişti:
“Geriye doğru yürümeyeceğinin bilinmesi gerekiyor!” (1 Kasım 2016)

İktidar partili hukukçular Mehmet Ali Şahin ve Hayati Yazıcı da “geriye işletilemez” diye açıklamalar yaptı.
VENEDİK VE AGİT
Peki, dış politikada zaten ciddi sorunlar yaşanırken bir de geçmişe yürütülemeyecek idam cezasını getirerek Türkiye’nin başına daha büyük sorunlar açmanın “mantığı” nedir?
İleride terör eylemleri yapacak olanları caydırmak mı? Fakat PKK’nın kurulup geliştiği yıllarda Türkiye’de idam cezası vardı!
Türkiye, Ortadoğulaşan ülke görüntüsü vererek değil, demokratik hukuk devleti saygınlığına sahip olarak teröre karşı daha etkili mücadele eder, “dostlarını artırır”. Şimdi hamaset ve kalabalıkların coşkusu bir yana, “mantık” açısından Venedik Komisyonu ve AGİT raporlarına karşı nasıl davranmak gerektiğine bakalım.
Venedik Komisyonu, AK Parti iktidarının zor zamanlarda başvurduğu, hukuki destek aldığı bir kurumdur. Konseyin hukuk beynidir.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun geçmişte Venedik Komisyonu’nu öven sözleri çoktur.
AGİT heyeti içinde ise AKPM’deki marjinal ve komünist gruplardan bazı kimseler vardı. Fakat AGİT raporunu onlar yazmadı; bütün ülkelere uygulanan bir formata göre çeşitli gözlemcilerin yazdıklarına göre rapor oluşturulur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.054 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.041 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.143 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.375 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar