‘Mesajı aldık’

BAŞBAKAN Binalı Yıldırım, sandıktan çıkan evetlerin küçük bir farkla önde olmasının birtakım toplumsal ‘mesajlar’ içerdiğini görüyor; şöyle diyor:“Bu seçimden...

BAŞBAKAN Binalı Yıldırım, sandıktan çıkan evetlerin küçük bir farkla önde olmasının birtakım toplumsal ‘mesajlar’ içerdiğini görüyor; şöyle diyor:
“Bu seçimden bütün partilerin alması gereken mesajlar vardır, biz de AK Parti olarak kendi payımıza düşen mesajı aldık. Nedir mesaj? ‘Tamam, AK Parti’ye olan güven devam ediyor ancak şu hususlarda da daha dikkatli olmanız gerekiyor’ diye bize bir de not düşüyor vatandaş.”
Başbakan’ın bu sözleri umut vericidir. Fakat referandumdaki yüzde 51.4 evet oyu, hukuken geçerli olmakla birlikte, OHAL yetkileri kullanılarak, baskı yapılarak, muazzam masraflı ve devlet destekli bir kampanya ile sağlandı.
Alınacak ‘mesaj’ bundan sonra daha yüklü bir kampanya, daha ağır bir baskı olmamalı, aksine toplumdaki tepkileri anlamaya yönelik olmalıdır.
Yapılacak analizlerde baskı atmosferinin ve olağanüstü gürültülü kampanyanın toplumu nasıl etkilediği de araştırılmalıdır.
SUÇLAYICI, AYRIŞTIRICI DİL
İslamcı kesimin yüksek kaliteli iki yazarından bahsedeceğim.
Yeni Şafak’ta Kemal Öztürk, “tetikçi” denilen davranışlardan örnekler vererek “son yıllarda ortaya çıkan, suçlayıcı, ayrıştırıcı, ötekileştirici nefret dilinin” muhafazakâr camiada da rahatsızlık yarattığını yazdı. Sonuçların “bu yüzden” beklenilenin altında kaldığını belirtti. (24 Nisan)
Karar gazetesinde Hakan Albayrak “Pelikancılar”ın yayınlarından örnekler vererek bunların yarattığı tabloyu şöyle anlattı:

“Bu İslami midir, ahlaki midir, meşru mudur, doğru mudur? diye sorup duran ‘İslamcılar’dan kurtulup rahatça at koşturabilmek ve ilke namına ne varsa rahatça çiğneyip geçmek.” (24 Nisan)
Bu tablonun bir de muhalif kitlelerde oluşturduğu endişeleri düşünün.
İktidar yanlısı kalemlerin hepsi aynı değil, böyle uyarılarda bulunan başka değerli kalemler de var.
FAY HATLARI
İktidar gerçekten “propaganda teknikleri” anlamında değil de “yanlışlarını” bulma anlamında araştırma yapacaksa, öncelikle kentlerde, eğitimlilerde ve gençlerde “hayır”ların hayli yüksek olmasındaki “mesaj”ı doğru okumalıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 557 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.070 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.367 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.427 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar