Millet ne dedi?

KABACA beş milyon milliyetçi ve muhafazakâr seçmen “hayır” dedi ve neticede, küçük bir farkla, yüzde 49’a karşı yüzde 51 oyla sandıktan “evet” çıktı.YSK’ya yapılan...

KABACA beş milyon milliyetçi ve muhafazakâr seçmen “hayır” dedi ve neticede, küçük bir farkla, yüzde 49’a karşı yüzde 51 oyla sandıktan “evet” çıktı.
YSK’ya yapılan itirazlar mahfuz kalmak kaydıyla, hukuken meşru ve geçerli bir sonuç. Fakat siyaseten bir o kadar tartışmalı bir sonuç... Evvela Sayın Başbakan Yıldırım’ın Anayasa değişikliği konusundaki şu sözleri doğrudur ve son derece önemlidir:
“Toplumun yüzde 100’ü değilse bile büyük bir kesimini, kahir ekseriyetini kapsaması lazım, onların kabul edebileceği bir metin olması lazım. Bunu da tek başına yapamayacağımız aşikâr; onun için bütün partilerle çalışmamız gerekiyor.” (25 Temmuz 2016)
Tam aksine bir sistemi yürütmek için gerekli toplumsal onay 16 Nisan’da çok küçük bir farkla ortaya çıkmıştır.
İKİ REFERANDUM
Hafızalarda “Yetmez ama evet” sloganıyla kalan 2010 referandumu “daha fazla demokrasi, bağımsız yargı” kavramlarıyla yürütülmüştü. AB’nin en saygın hukuk kuruluşu Venedik Komisyonu, önerilen düzenlemeleri “ileri bir adım” olarak nitelemişti.
Moral zemini yüksekti.
Ülkedeki sağ ve sol liberallerden de ciddi destek almıştı.
16 Nisan referandumunun ise odak noktası, Başdanışman Sayın Mehmet Uçum’un ifadesiyle “tek kişilik hükümet”tir.
Üstelik 16 Nisan referandumu çok eşitsiz şartlarda yapılmış, bütün bilbortlar, duvarlar, meydanlar iktidar tarafından tutulmuş, medyada ölçüsüz bir propaganda üstünlüğü yaratılmış, devlet gücü de kullanılmıştır.

Bu gerçek, AGİT raporunda da yer alacaktır, ön haberlere göre.
Üstelik, Venedik Komisyonu, önerilen sistemin demokrasiyle bağdaşmayan birçok düzenlemeler içerdiğini belirtmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 72 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.009 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 884 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.142 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.374 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar