Bundan sonrası

PROPAGANDA fırtınaları bir kenara, biz gelecekteki hayatımızı etkileyecek reel unsurlara bakalım. Referandum propagandalarında muhalefet çok gündeme getirmedi ama iktidarın kuvvetle vurguladığı konulardan...

PROPAGANDA fırtınaları bir kenara, biz gelecekteki hayatımızı etkileyecek reel unsurlara bakalım.

Referandum propagandalarında muhalefet çok gündeme getirmedi ama iktidarın kuvvetle vurguladığı konulardan biri “bağımsız ve tarafsız yargı” kavramı oldu.

Anayasa’nın 9. maddesindeki “bağımsız mahkemeler” kavramına “tarafsız” da eklendi. İyi oldu elbette ama bu mahkemelerin “bağımsız ve tarafsız” olmasının garantisi değildir.

Çünkü mahkemelerin “bağımsız ve tarafsız” olması, HSYK’nın “bağımsız ve tarafsız” olmasıyla mümkündür. Halbuki...

MESELA YARGI

Yeni metinde HSYK’nın “Yüksek” sıfatı nedense kaldırıldı!

13 üyeden 4’ünü artık “partili cumhurbaşkanı” atayacak. Yine onun atadığı adalet bakanı kurulun başkanı olacak, müsteşar da üye...

Diğer üyeleri ise Meclis’teki nitelikli çoğunluk seçecek.

Tamamen siyasi...

Batı’dan benzer örnekler verilebilir ama Batı’da hiçbir siyasi organ, HSYK türü kurullara partisinin ilçe yönetim kurulundaki bir avukatı atamamıştır!

Hiç olmazsa atanacak üyelerin nitelikleri yüksek tutulsaydı, böylece “siyasi tercih” yerine “liyakat” da bir ölçüde güçlendirilseydi.

“Venedik Komisyonu” böyle bir mekanizma ile yargı bağımsızlığının “ciddi tehlikeye” gireceğini belirtiyor. (Paragraf 119)

Genel ifadelerin değil, uygulamayı düzenleyen ayrıntıdaki kuralların önemini görüyor musunuz?

COŞKU VE ENDİŞE

Önerilen sistemin diğer ayrıntılarını burada yazmam mümkün değil, daha önce defalarca yazdım zaten. Bugün yargı örneğini vermemin sebebi, gazetecilerle ilgili olarak ortaya çıkan iddianamelerdir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 957 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.041 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.142 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.375 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar