Ak-kara gözlüğü

OKUR yorumlarına önem veririm, bazen gözümden kaçmış bir perspektifi orada bulurum. Bazen de bu yorumlara ‘kültür anketi’ gibi bakarım.Dün kuralsızlık ve suç oranlarındaki patlamayı...

OKUR yorumlarına önem veririm, bazen gözümden kaçmış bir perspektifi orada bulurum. Bazen de bu yorumlara ‘kültür anketi’ gibi bakarım.
Dün kuralsızlık ve suç oranlarındaki patlamayı yazmıştım, iki yorum çok dikkatimi çekti.
Bir okura göre bütün suç AK Parti iktidarınındı, fakat ben korkumdan bunu yazamıyordum “lafı eveleyip geveliyor”dum.
Öbür okura göre Türkiye’de “maddi ve manevi alanda büyük gelişme” vardı fakat “eski Türkiye’nin efendileri” bundan rahatsız oluyorlar, böyle kuralsızlık ve suç oranları falan gibi konuları yazıyorlardı.
Çok faktörlü bir sosyolojik sorunu siyasete indirgiyor bu yorumlar.
SOSYOLOJİK SORUN
Geleneksel toplumlar sık dokuludur. Köy ve mahalle bizi yalnız bırakmaz, “ayıp” çok önemli bir sosyal kontroldür...
Fakat şehirlere göç toplumsal dokuları gevşetir, hatta ortadan kalkmasına yol açar. Kuralsızlık ve suç patlaması yaşanır.
Bunu İngiliz Dickens’ın, Fransız Balzac’ın, Rus Dostoyevski’nin eserlerinde de görürüz.
Ancak modern toplumun sosyal davranış değerleriyle sosyal ve kurumsal denetim yapıları oluştuğunda suç ve kuralsızlık “olağan” düzeye iner.
Bu sosyolojik perspektif nelere dikkat etmek ve ne tür yeni politikalar, yeni tür kurumlar geliştirmek gerektiği konusunda bize perspektif verir.
Bunun tersine, iktidar tutkusuyla bu sorunu görmemek veya muhalefet tutkusuyla iktidara indirgemek bize hiçbir perspektif kazandırmaz, sadece kutuplaşmayı körükler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 35 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.010 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.364 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.424 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.714 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar