Moskova’da Kürt konferansı

BARZANİ öteden beri Amerika ve Batı’ya yakındır, PKK ve Suriye’deki kolu PYD ise Rusya’ya yakın duruyor.Barzani bağımsızlık ilanı için gün sayıyor; bunu defalarca açıkladı.PKK ve PYD...

BARZANİ öteden beri Amerika ve Batı’ya yakındır, PKK ve Suriye’deki kolu PYD ise Rusya’ya yakın duruyor.
Barzani bağımsızlık ilanı için gün sayıyor; bunu defalarca açıkladı.
PKK ve PYD çizgisindeki gruplar da dün Moskova’da “Kürt Konferansı” düzenlediler. Bu, PYD’nin bir siyasi aktör haline gelme çabasında çok önemli bir adımdır.
DAİŞ bir gün er geç marjinalleşecektir. Bunun için dünya Türkiye’ye teşekkür etmelidir.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’ya bakılırsa, Suriye iç savaşı bu yıl içinde bitecek.
Uzun vadede en önemli husus, istikrarlı bir Suriye rejiminin kurulması ve göçmenlerin etnik temizlik korkusu olmadan yurtlarına dönmesidir.
RUSYA VE PYD
PKK’nın temel ideolojik belgesi olan “KCK Sözleşmesi”nde Batılı demokrasi ve piyasa ekonomisi reddediliyor, onun yerine “komünal demokrasi” dedikleri Stalin-Kaddafi karması totaliter bir sistem savunuluyor.
Suriye’deki iç savaşa “vekâleten harp” deniliyordu değil mi? PKK ve PYD Rusya ve İran’la bu anlamda “vekâlet” ilişkisi içindeler.
Suriye’de görevli Rus Generali Alexandr Dvornikov, 23 Mart 2016 tarihli Rossiyskaya Gazeta’ya demecinde “sadece Suriye ordusunu değil, PYD unsurlarını da eğittiklerini” açıklamıştı.

Yeni Suriye’nin federatif olmasını resmen ilk defa Rus Dışişleri Bakanı Lavrov dile getirmişti. Astana toplantıları için Moskova’nın resmen açıkladığı “Suriye Anayasası Taslağı”nda da “Kürtlerin Kültürel otonomisi” öngörülüyor. (1 Şubat 2017)
Dünkü Moskova konferansında PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Rusya’nın bu taslağını “olumlu bulduklarını” söyledi.
ETNİK TEMİZLİK
Suriye’nin yeni yapısı konuşulurken, belli ki sadece PYD değil, Rusya da aynı tezi destekleyecek. Esad bunu istemez fakat Rusya’ya karşı duramaz.
Şunu da belirtmeliyim: Suriye halkının iradesi halinde demokratik bir gelişme olsa kim ne diyebilir? Barzani’ye kim ne diyor?
Türkiye ile de iyi ilişkilere sahip.
Halbuki PYD Kuzey Suriye’de Arap ve Türkmenler gibi PKK’ya mesafeli duran Kürtlere de etnik temizlik uyguladı.
Bu uluslararası raporlara geçti; Barzani de kaç defa açıkladı.
Suriye’nin yeniden bir etnik iç savaşa sürüklenmesinden herkes sakınmalıdır.
TRUMP’LA İLİŞKİLER
Fırat Kalkanı, Türkiye’nin elini sahada güçlendirdi. Abdullah Ağar’a göre Fırat Kalkanı harekâtında verdiğimiz şehit sayısı 14 Şubat’a kadar 64’tür. Allah rahmet eylesin, onlar hayatlarını verdiler, Türkiye’nin diplomatik masada elini güçlendirdiler, güvenliğimize büyük katkıda bulundular.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 635 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.114 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.367 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.428 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.716 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar