Modern devlet

BAŞKANLIK sisteminin niye gerekli olduğunu anlatan Başbakan Yardımcısı Sayın Tuğrul Türkeş’in şu sözlerinin üzerinde durmak, irdelemek lazım:“Bürokrat bilecek ki ‘Bu gelen yönetim 5 yıllık...

BAŞKANLIK sisteminin niye gerekli olduğunu anlatan Başbakan Yardımcısı Sayın Tuğrul Türkeş’in şu sözlerinin üzerinde durmak, irdelemek lazım:
“Bürokrat bilecek ki ‘Bu gelen yönetim 5 yıllık yönetimdir. Ya bununla çalışacağım ya da cehennem olup gideceğim’. Bir kere bürokrasiye disiplin gelecek. Bürokrasiye disiplin gelince düzen daha iyi olacak.”

AK Parti ve MHP sözcüleri de sürekli olarak yeni sistemde devletin daha iyi yönetileceğini, daha iyi hizmet vereceğini söylüyor.

Halbuki devletin iyi ve etkin çalışması kamu kurumlarının “hukuki ve rasyonel” niteliklerine bağlıdır. Asıl sorun buradadır.


TEMELDEKİ SORUN
Devlet yönetiminde modernleşme özel “emirname”den objektif “kanun”a geçiştir. Kayırmacı “sadakat”ten profesyonel “liyakat”e geçiştir.

Bunun “yetki devri, şeffaflık, hesap verirlik” gibi diğer gerekleri vardır.

İşte, gelişmiş ülkelerde kamu görevleri kanunla tanımlanır, denetlenir. Göreve almalar liyakate göre belirlenir.

Şeffaflık ve hesap verirlik kuralları geçerlidir.

Neticede kamu kurumları “hukuki ve rasyonel” çalışır.

Gelişmekte olan ülkelerde ise, kamu görevlerini düzenleyen kanunlar olsa bile, davranışlar esasen yukarıdan gelen emirlere göre şekilleniyor, akraba, kabile, eş-dost, cemaat ve parti gibi sadakatler öne geçiyor... Bu yüzden kamu yönetiminde verimlilik olmuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.167 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.042 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.143 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.375 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar