Zayıf halka

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın eğitim ve kültür alanında yaptığı ‘özeleştiri’ önemlidir. Şöyle diyor:“Ülkemizin geçtiğimiz 14 yılda yaşadığı büyük...

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın eğitim ve kültür alanında yaptığı ‘özeleştiri’ önemlidir. Şöyle diyor:
“Ülkemizin geçtiğimiz 14 yılda yaşadığı büyük dönüşümün en zayıf halkalarını ne yazık ki eğitim ve kültür oluşturuyor. Bu konularda hayal ettiğim düzeylere ulaşamamış olmamızdan fevkalade müteessirim. Bu bir özeleştiridir ama gerçektir.”
Bu sözler üzerine siyasi polemik yapmak mümkün. Fakat ben aşırı siyasallaşmanın eğitimde kaliteye, kültürde gelişmeye zarar verdiğine inandığım için bunu yapmayacağım.
İktidarın niye bu iki alanda başarısız kaldığının objektif olarak analiz edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
ÜNİVERSİTE YAPMAK!
Sosyal bilimlerin ve ekonominin genel kabulüdür: Maddi kalkınma bir ölçüde kolay ve nispeten hızlı olabilir, fakat eğitim ve kültürel gelişme öyle değildir.
Muhteşem bir üniversite binası, bir kültür sarayı yapabilirsiniz ama içinin bilimle ve kültürle dolması kolay değildir. Hem zaman hem özel dikkat ve teşvik gerektirir.
Bu açıdan Cumhurbaşkanı’nın sözleri anlaşılabilir niteliktedir. Nitekim BM “insani gelişme indeksleri”nde Türkiye’nin sırası, daima ekonomi sırasının altındadır.
Eğitim ve kültürün gelişmesiyle insani kalitenin yükselmesi için esaslı bir birikim, vizyon ve öncelik sıralaması gerekir.
AK Parti’nin “altyapı” politikalarında görülen ön hazırlık ve perspektifi eğitim ve kültür politikalarında yok.

Her bakan bir şeyler yapmak istedi; zikzaklar çizildi. Hayati soru şudur: Niye böyle oldu?
NEREDEN NEREYE?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 408 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.052 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.366 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.426 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar