Din ve siyaset

TUNUS demokrasi yolunda İslam dünyası için 'model ülke' haline geliyor.Son olarak Tunus’ta İslamcı Nahda (Diriliş) Partisi din ve siyaseti birbirinden ayırma kararı aldı. Partinin bilge ve âlim lideri Raşid...


TUNUS demokrasi yolunda İslam dünyası için 'model ülke' haline geliyor.
Son olarak Tunus’ta İslamcı Nahda (Diriliş) Partisi din ve siyaseti birbirinden ayırma kararı aldı.

Partinin bilge ve âlim lideri Raşid Gannuşi’nin açıklaması şöyle:

“Bu, siyasetçiler için iyi olacak çünkü artık çıkarları için dini manipüle etmekle suçlanmayacaklar. Din için de iyi olacak çünkü artık din siyasetin rehinesi olmayacak.”

Gannuşi oy getireceği düşüncesiyle böyle konuşmuyor. Partisi Gannuşi’nin emriyle de bunu kabul etmiş değil. Geçen haftaki 10. kongresinde müzakerelerle kabul edildi bu ilke.

İslamcı Nahda Partisi’nin kongresine ‘laik’ oylarla seçilmiş olan Tunus Cumhurbaşkanı Beyi Seyd Essebsi’nin katılmış olması, bu kardeş ülkedeki siyasi olgunluğu ve uzlaşma kültürünü yansıtan güzel bir örnektir.

DÜŞÜNÜR VE ÂLİM

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le Mart 2012’de Tunus’a gittiğimizde Raşid Gannuşi ile tanışmış, kısa bir sohbet yapmıştım. Kelimenin tam manasıyla “muhterem” bir insan... Benim vicdanımda ‘dindar’ kavramı ne gibi pozitif değerler çağrıştırırsa Gannuşi’de onları gördüm diyebilirim. Mütevazı, olgun, güler yüzlüydü. Âlim derecesinde bilgiliydi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 499 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.067 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.366 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.426 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar