İki iktisatçı

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek ve CHP sözcüsü Selin Sayek Böke'den bahsediyorum.Keşke Mehmet Şimşek veya Ali Babacan gibi muhafazakâr bir iktisatçıyla, Selin Sayek Böke gibi sosyal demokrat bir...

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek ve CHP sözcüsü Selin Sayek Böke'den bahsediyorum.
Keşke Mehmet Şimşek veya Ali Babacan gibi muhafazakâr bir iktisatçıyla, Selin Sayek Böke gibi sosyal demokrat bir iktisatçıyı CNN Türk’te programıma alabilsem.

Biliyorum bu mümkün değil.

Ama olabilseydi görülürdü ki, siyasi ve kültürel konularda aralarında sert tartışmalar yaşansa bile ekonomi alanında iktisat biliminin kavramlarıyla konuşurlardı. Bizler de rasyonel ve düzeyli bir tartışma örneği görmüş olurduk.

MUHAFAZAKÂR İKTİSATÇI

Sayın Mehmet Şimşek TÜSİAD konuşmasında “enflasyon ciddi bir tehdit” diye vurgulamış.

Şimşek gibi gerçek bir iktisatçı bunu söylüyorsa tasarruf, faiz, yatırım, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı gibi konularda ne düşündüğü de kolayca anlaşılır.

“Öngörülebilirlik” ve “güvenilirlik” dedikleri şey bu işte.

Nitekim Şimşek konuşmasında tasarruf oranlarının artırılması gerektiğini, buna başladıklarını söylemiş.

Bu, 2008’den sonra pompalanan tüketim politikasının düzeltilmesi demek...

“Kurumsal kalite”den bahsetmiş. Bu, kurumların hukuki ve rasyonel çalışması gereğine vurgudur.

Enflasyonla mücadele araçları konusunda “Merkez Bankası tabii ki bu işin esas sahibi” diye vurgulamış. Bu da Merkez’in bağımsızlığına destektir.

Siyasete girmeden önce Merrill Lynch’in bölüm başkanı olan Şimşek, öteden beri bu vizyona sahiptir; TÜSİAD beğensin diye değil.

SOSYAL DEMOKRAT İKTİSATÇI

Sayın Selin Sayek Böke’nin kalkınma ekonomisialanında uluslararası kariyeri var. CHP’nin “Merkez Türkiye” projesinin de bir numaralı müellifidir.

CHP geleneğinde devletçi, dağıtımcı yaklaşımlar güçlüdür. “Merkez Türkiye” projesi ise sermaye getirmeyi, ihracatı, kalkınmayı ve refahı üreterek geliştirmeyi amaçlayan bir projedir. Kılıçdaroğlu tarafından açıklandığında da Uzakdoğu modelleriyle mukayese ederek olumlu bulduğumu yazmıştım. (22 Mayıs 2015)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 80 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.011 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.364 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.424 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.714 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar