Kördüğüm

SURİYE içsavaşı Rusya'nın askeri güç olarak katılmasıyla büsbütün kördüğüme döndü.İnsani facialar daha da büyüyor.Dün Ankara’da Şansölye Merkel, Rusya’nın...

SURİYE içsavaşı Rusya'nın askeri güç olarak katılmasıyla büsbütün kördüğüme döndü.
İnsani facialar daha da büyüyor.
Dün Ankara’da Şansölye Merkel, Rusya’nın Suriye’deki davranışını şu sözlerle tanımladı:
“Binlerce kişi Rus bombardımanına maruz kalıyor. Binlerce insan acı içinde kıvranıyor.”
Görülüyor ki Rusya Suriye’de IŞİD’i değil “binlerce insanı” bombalıyor, öldürüyor, göçe zorluyor. Bu sadece Türkiye’nin iddiası değildir; Merkel’in de tanıklığıyla tescil edilmiş bir gerçektir.
Putin Suriye’de niye “binlerce insana” bunu yapıyor?
Suriye’de Putin-Esad ikilisine sağlam zemin oluşturacak bir demografi yaratmak için!
Uluslararası hukukta da siyaset biliminde de bunun adı “etnik temizlik”tir.

RUS JEOPOLİTİĞİ

En ağır fatura Türkiye’ye çıkıyor; hem ağır mülteci sorunuyla hem artan güvenlik riskiyle!
Soğuk Harp döneminin ideolojik çatışması sona erdi fakat jeopolitik rekabet aynen devam ediyor. Putin, Sovyet jeopolitiğini uyguluyor.
Tarihte olduğu gibi bugün de Rus jeopolitiğinin odaklandığı coğrafyalardan biri Türkiye’dir. Onun içindir ki “uçak düşürülmesine tepki”nin çok ötesine geçen davranışlarla Türkiye’yi zaafa uğratmaya çalışıyor. Putin artık Suriye’de “vekalet savaşı”nın ötesinde bilfiil savaş yürütüyor.
Soğuk Harp döneminden daha kötü durum, bugün onu frenleyip dengeleyen bir “karşı güç” olmamasıdır. Obama, en aciz ABD başkanlarından biri olsa gerek. Rusya’nın hedeflediği “nüfuz alanları”nı Rusya’ya bıraktı adeta.


MERKEL’İN TAVRI


Doğrusu, Batı dünyasında Suriye faciasının olası sonuçları hakkında sadece Merkel bir bilinç gösteriyor.
Türkiye’nin tek başına durduramayacağı göçmen tsunamilerinin Avrupa’da hem sosyal düzeni sarsarak hem aşırı sağı kışkırtarak çok büyük sorunlara yol açacağını görüyor. Bir düzene sokmak gerektiğini söylüyor:
“Mümkün olduğu kadar kontenjan yaratarak yasal yollarla Suriyelilerin Türkiye’den Avrupa’ya gelmesini istiyoruz. Buradaki yükü paylaşmak istiyoruz. Şu anda yasadışı göç sözkonusu. Arada tacirler var. Bu kaçakçılar para kazanıyor ve suçsuz insanlar denizde ölüyor. İşte bunu engellemeliyiz.”
Bu yaklaşımı AB ülkeleri paylaşsa sorun hafifletilebilir. Fakat “zengin Avrupa bencilliği” çok ümit vermiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 452 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.057 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.366 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.426 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar