Psikolojik unsur

BAŞBAKAN Davutoğlu'nun Mardin'de 10 madde halinde açıkladığı Terörle Mücadele Eylem Planı'nın başarılı olmasını yürekten diliyorum. Hepimizin yardımcı olması gerekir. Destekleyerek, uyararak ve...

BAŞBAKAN Davutoğlu'nun Mardin'de 10 madde halinde açıkladığı Terörle Mücadele Eylem Planı'nın başarılı olmasını yürekten diliyorum.

Hepimizin yardımcı olması gerekir. Destekleyerek, uyararak ve hataları eleştirerek tabii. Hatalar diyorum çünkü kararı veren ve uygulayan iktidar tarafından bakınca görülmeyenler, başka açılardan bakıldığında görülebilir.

Olguların farklı yönlerini görebilmek için farklı açılardan bakışların olması sadece demokrasinin değil bilimin de gereğidir.
İktidar en sert eleştirileri bile düşmanlık gibi görmekten vazgeçmeli, bunları ‘sorun nedir’ diyerek okumalıdır.

 

ORTAK TARİH

 

Davutoğlu’nun açıkladığı 10 madde içinde en çok beğendiğim husus, “psikolojik unsur”u en başa yazmış olmasıdır. “Milletle devlet arasındaki farklar kalkacak, insan odaklı anayasa yapacağız” gibi çok genel ve soyut ifadelerin içi nasıl doldurulacak bilmiyoruz.
Davutoğlu, beraberlik psikolojisini güçlendirmek için konuşmasında ortak İslam ve 
Osmanlı tarihine kuvvetli vurgular yaptı. 16. yüzyılda Yavuz Selim zamanında “Kürdistan Beyleri”nin gönüllü olarak Osmanlı’ya katılmasını sağlayan İdris-i Bitlisi, Kürt divan şairi Ahmed Hani ile Yunus Emre arasındaki benzerlikler gibi konuları özenle vurguladı. 
Belli ki Kürt vatandaşlarımızın da kendilerini “ait” hissedeceği bir tarih hatırlatması yapmaya çalışıyor.
Bunun ne ölçüde etkili olacağı ayrı bir mesele. Kimliklerin oluşmasında ve yönelişlerinde “bizim tarihimiz” algısının son derece önemli bir faktör olduğu inkâr edilemez. Fakat...

 

ORTAK GELECEK?

 

Şu da bir gerçektir ki, ortak tarih algısı kadar belki ondan da önemli olan ortak bir “bizim geleceğimiz” duygusu yaratabilmektir.
Bu konuda Kadir Has Üniversitesi’nin 2015 araştırmasında çok dikkat çekici bulgular var. “Türklerle Kürtleri bağlayan ana unsur nedir” sorusuna, deneklerin yüzde 47’si Müslümanlık, yüzde 26.7’si ortak tarih cevabını verirken, “ortak gelecek beklentisi” diyenlerin oranı yüzde 10’da kalıyor.
Soru tarzına ve cevap şıklarına göre bir miktar farklı cevaplar çıkabilirdi. Fakat HDP’nin oyları 1990’larda yüzde 4 iken, 2015’te yüzde 10’u aştı. HDP’ye oy veren vatandaşlarımız “ortak gelecek” kavramına “biz kendimizi yöneteceğiz” diyerek şerh koyuyorlar.
“Ortak gelecek” anlayışlarımız farklılaşıyor! Buna çok dikkat etmek gerekir.
Bu noktada, PKK’ya uzak duran Kürt vatandaşlarımızla ilgili bir sorun zaten yoktur. Çözülmesi gereken sorun, silahlı olarak PKK’da, siyasi olarak HDP’de ortaya çıkan harekettir. HDP bu bakımdan çok önemlidir.

 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 212 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.037 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.365 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.424 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar