Suriye krizi

SURİYE krizine Rusya'nın da savaş uçaklarıyla katılması Türkiye'nin durumunu büsbütün zorlaştırdı. İki açıdan daha sıkıntılı bir döneme giriyoruz diye endişeliyim. Sadece...

SURİYE krizine Rusya'nın da savaş uçaklarıyla katılması Türkiye'nin durumunu büsbütün zorlaştırdı. İki açıdan daha sıkıntılı bir döneme giriyoruz diye endişeliyim.

Sadece göçmen sorunu değil. İki vahim gelişme var:
-Türkiye'nin tehdit olarak gördüğü ve amansız bir mücadeleye girdiği Esad rejimi güçleniyor; İran ve Rusya fiilen krize müdahale ettiler. Rusya Türkiye'nin burnunun dibindeki Ceble'de yeni bir hava üssü kuruyor...
-PYD'nin durumu gittikçe güçleniyor. Amerika PYD'yi terör örgütü olarak görmediğini ve desteklediğini açıklamıştı, şimdi Rusya da PYD'yi desteklemeye başladı.

RUSYA'NIN MÜDAHALESİ

Rusya'nın ve İran'ın Esad'ı desteklediği baştan beri biliniyor. İki aydır Rus Antonov uçakları Suriye'ye silah ve mühimmat yığıyor. Rus donanması da Suriye'deki Rus üssü Tartus limanı'nda bekliyor.
Son olarak Rusya "IŞİD'e karşı mücadele" adı altında fiilen savaşın içindedir, en az iki defa Türk sınırını ihlal etti. Bu ihlallerin "yanılma"dan ziyade "bilinçli" olduğu konusunda ciddi şüpheler var. Dün de Suriye'deki SA füzeleri Türk F-16'larını taciz etti.
Bunlar hep gözdağı...
Rus uçakları sadece IŞİD mevzilerini değil, Esad'la savaşan muhalif güçleri de bombalıyor!

RUSYA VE PYD

Rusya Cumhurbaşkanı Putin'in 28 Eylül'de BM'deki konuşmasında "IŞİD'le sadece Esad ve Kürtler savaşıyor" diyerek PYD'ye siyasi destek vermesi çok önemli bir işaretti.
PYD sözcüsü Dibo, Putin'e teşekkür etti, "Rus Dışişleri'nden PYD'ye Moskova'da büro açması için teklif aldıklarını, Moskova'da temsilcilik kuracaklarını" açıkladı. (2 Ekim)
Bu tabloyu yorumlamaya gerek var mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 31 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.010 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.364 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.424 Okunma Dünya Bankası’ndan 18 milyar dolar 12 Nisan 2024 | 2.714 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar