Yine HDP

HUKUKİ açıdan HDP'nin kapatılması için gereken şartlar oluşmuştur; fakat HDP'yi kapatmak hukuka uygun olsa bile siyaseten çok yanlış olur. Önce hukuki duruma bakalım. 2004 yılında İspanyol Anayasa Mahkemesi...

HUKUKİ açıdan HDP'nin kapatılması için gereken şartlar oluşmuştur; fakat HDP'yi kapatmak hukuka uygun olsa bile siyaseten çok yanlış olur.
Önce hukuki duruma bakalım.
2004 yılında İspanyol Anayasa Mahkemesi, ETA'nın terör eylemlerini kınamaktan kaçınan Batasuna partisini kapatmış, olay AİHM'ye intikal etmişti. AİHM'nin 30 Haziran 2009 günlü uzun kararındaki en önemli bölüm olan 80. paragraf özetle şöyledir:
"İspanya'da otuz yıldan daha uzun bir süreden beri var olan terör ortamında ve diğer siyasal partilerin tamamı tarafından kınanmakta olan şiddeti kınamayı reddetmek, terörizme üstü kapalı bir destek davranışıdır." (No: 25803/04)
Türkiye'de HDP'nin davranışı ise "kınamayı reddetmek"ten daha öteyedir. Bu hukuki tabloya rağmen HDP kapatılmamalı, böyle bir dava bile açılmamalıdır.

SİYASETEN YANLIŞ

Evrensel hukuk, şiddet halinde "partinin kapatılabileceğini" söyler fakat "kapat" diye emretmez.
Nitekim İspanya, Batasuna ve Heri Batasuna partilerini kapatmış fakat İngiltere Sinn Fein adlı partiyi kapatmamış, kendi çözüm sürecinde bu partiden yararlanmıştır.
Türkiye'nin "çözüm süreci"ni HDP'nin katkısıyla yürütmesi maalesef mümkün olmadı. Çünkü HDP Kandil'e karşı bağımsız davranmıyor.
Yine de HDP'yi kapatmak, hemen ertesi günü başka bir partinin kurulmasına yol açacağı gibi, Türkiye'nin elindeki "silahı bırakın, Meclis'te siyaset yolu açık" argümanını da hayli zayıflatır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.004 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 882 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.138 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.372 Okunma Güç bozar 14 Nisan 2024 | 2.432 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar