Dini nikâh

ANAYASA Mahkemesi çok önemli bir karar daha verdi. Resmi nikâh yapılmadan imam nikâhı yaptırılmasını cezalandıran kanun hükümlerini iptal etti. Türk Ceza Kanunu'nda resmi nikâh yapılmadan imam nikâhı...

ANAYASA Mahkemesi çok önemli bir karar daha verdi. Resmi nikâh yapılmadan imam nikâhı yaptırılmasını cezalandıran kanun hükümlerini iptal etti.

Türk Ceza Kanunu'nda resmi nikâh yapılmadan imam nikâhı yaptıranlara ve resmi nikâh belgesini görmeden imam nikâhı kıyanlara "iki aydan altı aya kadar hapis cezası" verileceği hükmü vardı. (mad. 230/5 ve 6)
AYM bunu özgürlüklere aykırı bularak iptal etti.

İKİ BAKIŞ AÇISI

AYM'nin bu kararına iki açıdan bakılabilir:
*AYM'nin benimsediği anlaşılan liberal açıdan, isteyen kişi nikâhlı veya nikâhsız yaşar. İsteyen kişi sadece resmi nikâh olmasa da imam nikâhı yaptırabilir... Özgürlük alanına giren bu konuda "İki aydan altı aya kadar hapis cezası" ölçüsüz bir yaptırım olarak da görülebilir.
Keşke AYM aynı "özgürlük" hassasiyetini "yapboz kanunları" ile kurulan sulh ceza hâkimliklerini onaylarken de gösterseydi.
*İkinci bakış açısı toplumsaldır ve kadının korunmasıyla ilgilidir. Gelişmemiş yörelerimizde kızların imam nikâhı ile "kocaya verildiği" bir gerçektir. Böyle evlendirmelerde kadın hiçbir kanuni güvenceye sahip değildir.
Evet, bu tür evlendirmeler gittikçe azaldığı gibi kanundaki yaptırım da uygulanmıyordu. Fakat bu yönde bir şikâyet yapılmış olmalı ki, konu Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi'ne intikal etmiş, o da böyle bir cezayı Anayasa'ya aykırı görerek AYM'ye göndermiş.
Demek ki, en azından resmi nikâh olmadan imam nikâhı yaptırmanın "suç" olarak bilinmesi ve böyle "şikâyet" konusu olabilmesi, bir ölçüde caydırıcı olabilirdi.
Endişem, AYM'nin iptal kararıyla bu caydırıcılığın büsbütün kalkmasıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 826 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.034 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.142 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.375 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar