İktidar nereye?

MUHALEFET iktidarı eleştirirken ekonomide sıkıntıya girildiğini, baskıcı eğilimlerin arttığını söyleyebilir. Fakat bilimsel araştırmalar da bunu doğruluyorsa, iktidar partisinin "Niye bu noktaya geldik" diye kafa...

MUHALEFET iktidarı eleştirirken ekonomide sıkıntıya girildiğini, baskıcı eğilimlerin arttığını söyleyebilir.

Fakat bilimsel araştırmalar da bunu doğruluyorsa, iktidar partisinin "Niye bu noktaya geldik" diye kafa yorması, 13 yıllık grafiğini gözden geçirmesi gerekmez mi?
Sonunda söyleyeceğimi hemen şimdi söyleyeyim: Denetim ve denge mekanizmalarının zayıf olduğu ülkelerde iktidar süresi uzadıkça güç hırsı artıyor, bu da toplumsal gerilimleri artırıyor...

'MERKEZ' ERİYOR

Koç Üniversitesi'nden Prof. Ali Çarkoğlu ve arkadaşlarının "Haziran 2015 Seçimlerine Giderken Kamuoyu Dinamikleri" konulu çalışmasından bahsediyorum. Bu çalışmanın bir önemi de sadece "bugün"ü değil, önceki yılları da içerdiği için "gidişat"ı görmemizi sağlamasıdır: Geneli itibarıyla, 2011 yılına kadar iyileşme, ondan sonra bozulma eğilimi görülüyor.
İlk dikkatimi çeken husus, kutuplaşmanın artması, "merkez"in zayıflamasıdır. Bunun nasıl bir sosyolojik alarm olduğunu iktidar blokunda en iyi anlayacak kişi Başbakan Prof. Davutoğlu'dur.
1990 araştırmasında kendini sağ ve sol kavramlarına yerleştirmeyen ve "merkez"de yer alanların oranı yüzde 54.5 iken, bu oran 2015'te yüzde 36.4'e inmiş!
Bu kutuplaşma iktidardaki sağ partinin yüksek oylarını önemli ölçüde konsolide eder, pekiştirir. Fakat toplumda otoriterleşme, dışlanma, güvensizlik gibi tedirginliklere de yol açar.
Araştırmanın bulguları da maalesef bunu doğruluyor.

OTORİTERLEŞME OLGUSU

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 711 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.026 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 886 Okunma 818 milyar TL zarar! 17 Nisan 2024 | 5.142 Okunma İran ne yaptı? 16 Nisan 2024 | 2.375 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar