Seçime nasıl gideceğiz?

Türkiye’de yaşayan vatandaşların çoğu bugün hayatlarını etkilemeye başlayanküresel rüzgârların, çalkantıların, depremlerin belli ki farkında değil. Metropoll araştırma...

Türkiye’de yaşayan vatandaşların çoğu bugün hayatlarını etkilemeye başlayanküresel rüzgârların, çalkantıların, depremlerin belli ki farkında değil. Metropoll araştırma şirketinin yaptığı son çalışmaya göre ülkenin kötüye gittiğini düşünenlerin oranındaki yükseliş sürüyor. Yüzde 65’i bulmuş. “İyiye gidiyor”diyenler yüzde 23’e inmiş.

AKP seçmeninde bu oranlar yüzde 54 ve 33. Bu göreli iyimserlik AKP seçmeninin neden yüzde 74 oranında erken seçim istediğini, yüzde 83 oranında da bu seçimden tek parti hükümeti kurarak çıkacaklarına inandıklarını açıklıyor.Hemen tüm gelişmeler aksini gösterse de belli ki AKP seçmeni bugün yaşadığımız ve kendi partilerinin oluşumunda ciddi katkısı olan belirsizlik, şiddet ve istikrarsızlık ortamının tek parti hükümetiyle aşılabileceğine kendini inandırmış.

Halbuki bugünkü çalkantı tek parti hükümeti kurulsa bile geçecek cinsten değil. Geçen 13 yıla damgasını vuran göreli refah artışı, müthiş rant paylaşımı, orta sınıflaşmayı yaratan koşullar hızla ortadan kalkıyor. Dünyada Türkiye’yi andıran tüm ülkelerde benzer sorunlar yaşanıyor. Mucize tanımlamasını hak edecek yegâne ekonomi olan Çin’de bile daha kısıtlı kaynak üretilecek, daha sıkıntılı zamanlar yaşanacak gelişmelerin önü açılıyor. Tabii Çin hapşırınca, ekonomileri büyük ölçüde Çin’inkiyle entegre olmuş ülkeler zatürreeye yakalandı.

Nihayet yeniden Cumhuriyet Gazetesi’nde yazmaya başlayabilen Osman Ulagay’ın değerlendirdiği gibi, “dünya ekonomisini neredeyse tek başına ayakta tutan Çin’in dünyaya deflasyon ve kriz ihraç eden ülke haline gelmesi ihtimali kaygıları artırdı ve borsalarda yayılan paniğe katkıda bulundu”. Bunun tercümesi gecen 13 yılın güzel günlerinin kolayca geri gelmeyeceğidir. Dahası, Türkiye iktidar hırsı uğruna ekonomik reformları erteler, ülkede savaş yeniden başlamışken emsal ülkelerden daha ağır bir bedel ödemesi ihtimali de yüksektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alternatifler ne kadar gerçekçi? 12 Ağustos 2018 | 517 Okunma Veda ve teşekkür 05 Temmuz 2018 | 3.913 Okunma Bir seçimi kazanmak ya da bugünler için La Bamba 04 Temmuz 2018 | 4.812 Okunma NATO'nun belirleyici rolü 01 Temmuz 2018 | 174 Okunma NATO 30 Haziran 2018 | 270 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar