O fotoğrafın hikâyesi

Anayasa Mahke-mesi’nin 55. kuruluş yıldönümü töreninde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım’la birlikte neşeli bir...

Anayasa Mahke-mesi’nin 55. kuruluş yıldönümü töreninde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım’la birlikte neşeli bir sohbet içerisinde gösteren fotoğraf gündemden düşmüyor.


Özellikle Meclis Başkanı Kahraman’ın 23 Nisan özel oturumundaki konuşmasında Atatürk’ün adını zikretmediği yolunda CHP’den yöneltilen sert eleştiriler ortadayken ve 16 Nisan referandum sonuçlarına ilişkin tartışma sürerken CHP liderinin böyle bir görüntü vermesi bazı çevrelerin sert tepkisine neden oldu.
Kılıçdaroğlu, bu eleştirilere karşılık, bugüne kadar bir açıklama yapmamayı tercih etti.
Dün, bir köşe yazısında CHP liderine yönelik tuhaf benzetmeler içeren ifadeler de kullanılarak yöneltilen ağır eleştiriyi de okuyunca o fotoğrafın hikâyesini araştırdım.
Fotoğraf karesinde Kılıçdaroğlu, Başbakan ve TBMM Başkanı yan yana görülüyordu.

Aldığım bilgilere göre, her üç ismin de güldükleri fotoğraf karesi şöyle oluştu:
‘Kabul edenler, edilmiştir’
Törenin yapıldığı salona önce Kılıçdaroğlu, ardından Yıldırım, sonra da TBMM Başkanı girdi.
Protokolde, yan yana oturan Kılıçdaroğlu ile Yıldırım’ın yanında Kahraman’ın yeri ayrılmıştı.
Başkan, yerine otururken, selamlaştıktan sonra her iki lidere dönerek, “Size komşu olabilir miyim?” diye sordu, ardından da Meclis Başkanı sıfatıyla kendi oylamasını yaparak, “kabul edenler, kabul edenler, kabul edilmiştir” esprisini yaptı.
Meclis’in ve milletvekillerinin işlevine dönük eleştirilerde sık sık kullanılan, “Kabul edenler, etmeyenler, kabul edilmiştir” esprisini bir adım öne götüren bu ifade, Kılıçdaroğlu’nu da Yıldırım’ı da çok güldürdü.
İşte CHP liderinin saygı sınırlarını da aşan ifadelerle eleştirilmesine neden olan o enstantanenin nedeni bu.
Merak edilen sohbetin, ikinci ve üçüncü evreleri de var.
Hatırlanacağı gibi, görüntülerin bir bölümünde Kılıçdaroğlu, parmağıyla karşıdaki bir noktayı Başbakan Yıldırım’a göstererek bir şeyler söylüyor.
Öğreniyoruz ki iki siyasi, Anayasa Mahkemesi kuruluş yıldönümü törenleri tarihinde ilk kez yapılan sinevizyon gösterisi üzerine sohbet ediyor.
Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin; anayasa kitapçığı, ay ve yıldız ile bu ay ve yıldızı saran üç ayrı alevi simgeleyen amblemini Yıldırım’a gösteriyor. “Bakın, sinevizyon gösterisinde kullanılan amblem yanlış. Üç yerine iki alev simgesi kullanılmış” diyor.
Bunun üzerine Başbakan, şaşırarak, “Ne kadar dikkatlisiniz” sözleriyle Kılıçdaroğlu’na iltifat ediyor.
Yıldırım ile Kılıçdaroğlu arasındaki sohbetin 3. bölümü ise Başbakan’ın 23 Nisan özel oturumunda TBMM’de yaptığı konuşmaya ilişkin.
Atatürk teşekkürü
Hatırlanacağı gibi Başbakan, söz konusu konuşmasında, Milli Mücadele, Meclis’in kuruluşu, Atatürk başlıklarına geniş yer ayırmıştı ve “Atatürk” diyerek, Gazi’yi anmıştı.
Yıldırım, konuşmasında, “Milli iradeyi hakim kılarak ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için TBMM açılışından bugüne kadar, başta ilk Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Meclis çatısı altında çalışanlardan vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum... Çocuklarımızın milletimizin değerlerine sahip çıkarak fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür olarak ve özgüvenleri yüksek bir şekilde yetişmesini arzu ediyoruz... Milli mücadelemiz Meclis öncülüğünde, Gazi Mustafa Kemal liderliğinde bir halk mücadelesidir. Meclisimiz bu mücadeleyi başarıyla yürüterek cumhuriyeti kurmuştur... Devlet kuran Meclisimiz, dünyadaki tek gazi Meclis’tir” gibi ifadeler kullanmıştı.
Kılıçdaroğlu, Yıldırım’a, “Atatürk’le ilgili vurgularınızdan büyük memnuniyet duydum” diyor ve teşekkür ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 596 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar