Başbakan’ın verdiği sözler

Başbakan Binali Yıldırım, referandum arası veren TBMM’de, yüzde 51’lik “evet” sonrasında ilk grup toplantısı konuşmasını dün yaptı. Cumhur-başkanlığı hükümet sistemine...

Başbakan Binali Yıldırım, referandum arası veren TBMM’de, yüzde 51’lik “evet” sonrasında ilk grup toplantısı konuşmasını dün yaptı.

Cumhur-başkanlığı hükümet sistemine geçişin kabul edilmesi, Cumhur-başkanı’nın yürütmeye ilişkin yetkileri yapılacak ilk genel seçimden sonra devredilecek de olsa şimdiden bir dönemin kapanması anlamını taşıyor.


Parlamentoda ve Ak Parti Genel Merkezi’nde yeni sisteme dönük düzenlemelere ilişkin haberler kamuoyuna yansırken, dün Meclis’in iktidar ve muhalefet kulislerinde yapılan mekânsal değişiklikler de ilk kez görücüye çıktı.

Referandum sonuçlarına kilitli bir Meclis tablosu vardı haliyle dün.

Başbakan Yıldırım ile toplantı öncesinde selamlaştık. “Hayırlı, uğurlu olsun” dedik.

“’Hayır’ boykotu kalktı artık” diye espriyi patlattı.

2 ayda; 54 il, iki yurt dışı ziyaret yapmış, 71 miting gerçekleştirmiş, 14 açılış ve temel atma töreninde kurdele kesmiş, STK’larla, kanaat önderleriyle, iş dünyasıyla 22 toplantıya başkanlık etmiş bir Başbakan olarak pek de yorgun görünmüyordu.

Ama epey kilo vermişti ve referandum öncesine göre daha atletik bir görüntüye kavuşmuştu.

Referandum gecesi de yakından izleme imkânı bulmuştum Başbakan’ı.

Bunu dün Meclis’teki mesaisi sırasında edindiğim izlenimle birleştirdim.

Yıldırım, tarihsel bir dönüşümünü ifade eden anayasa değişikliğini milletin onayından geçirme sürecinde, Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı sıfatıyla üzerine düşeni eksiksiz yaptığı hissiyatını yansıtıyor; yüzde 51’le de olsa.

Çok çalıştı, çok koşturdu, inisiyatifi dışındaki hataları, “evet”e çevirmek için çok uğraştı. Kırmamaya, dökmemeye çalıştı. Ne vurdu kırdı, ne de sert yapana öbür yanağını çevirecek kadar naif oldu.

Ak Parti’nin kurucu liderinin Türkiye tahayyülü ve geçirilen inişli çıkışlı evrelerin vardığı nokta itibarıyla kaçınılmaz olarak görülen sistem değişikliği sürecinde çok kritik bir mevkide üzerine düşeni yaptı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 596 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar