El Bab ne zaman biter, Membiç ne zaman başlar?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yürüttüğü Fırat Kalkanı harekâtında kritik eşiğin aşıldığı duyuruldu. El Bab operasyonunda taarruza dayalı aşamanın büyük ölçüde...

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yürüttüğü Fırat Kalkanı harekâtında kritik eşiğin aşıldığı duyuruldu.


El Bab operasyonunda taarruza dayalı aşamanın büyük ölçüde sona erdiği, artık ‘temizlik’ aşamasına geçildiği belirtiliyor.
Buna karşılık, El Bab için “bu iş bitti” gibi ifadeler yerine Genelkurmay Başkanlığı temkinli bir yaklaşım sergiliyor.
Sahadaki gerçek şu:
El Bab büyük ölçüde kontrol altına alındı.
Ancak şu anda yürütülen harekâtın, bölgenin bir daha aynı sarmala girmemesi açısından önemi çok büyük.
“Halihazırda El Bab’ta TSK ve ÖSO ne yapıyor?” sorusunun yanıtını askeri kaynaklar şöyle veriyor:
“Hassasiyet arz eden belli bölgelere unsurlarımız zaman zaman girip gerekli kontrolleri yapıyor, sonra tekrar geri çekiliyorlar. Kritik mahallelerde operasyon böyle sürdürülüyor. Çünkü her an o mahallenin bir bölümünden bombalı araç çıkabiliyor. O yüzden bir tarama faaliyeti icra edildikten sonra, geri çekilip taranan bölge uzaktan gözetim altında tutuluyor. İnsansız hava araçlarıyla da bu bölgeler sürekli izleniyor. Sonra tekrar gidiliyor ve taranan bölgenin ateşle keşfi yapılıyor, mayınlar, EYP’ler temizleniyor. Böyle çok mahalle var.”
El Bab’ta DAEŞ’in beli kırılmış durumda. Ancak bundan sonrası da kritik.

İki hassasiyet
Ankara’da karar alıcıların bundan sonrası için gözettiği iki durum var:
1) Emniyetli sanılan bölgelerde kayıp vermemek için ihtiyatlı ilerleme. Yukarıda izah etmeye çalıştığım operasyon tarzı bunun sonucu.
2) El Bab’ın normalleşmesi için uygun zemini hazırlamak.
Bu nedenle, “El Bab operasyonu bitti” denilemiyor.
Bunun için, “yerinden edilmiş insanların peyderpey dönmesine başlanıyor” denilmesi lazım.
El Bab merkezinin belli yerlerine girilmiş durumda. TSK’nın operasyonun bundan sonraki aşamaları için kesin veri olarak kabul ettiği göstergeler var.

Telsizler sustu
Askeri kaynaklar, “Halihazırda, 3 gün evvelkine göre birliklerimizin üzerine havan ya da roket atılmıyor. Keskin nişancılarla ateş edilmiyor. Telsiz konuşmaları da 3 gün önceye göre susmuş durumda. Bunlar büyük ölçüde kontrol altına aldığımız anlamına geliyor. Ancak içeride hâlâ teröristler var. Tüneller kontrol ediliyor, delikler-dehlizler ve evler açısından henüz neyle karşılayacağımız tam olarak belli değil” bilgisini veriyor.
Genelkurmay’ın ihtiyatlı açıklamalarına hak vermek gerekiyor.
Kaynaklar, “temizlik aşamasındayız” diyor.
Temizlik aşaması meskûn mahallelerin, evlerin, tünellerin, dehlizlerin, bölgedeki bütün deliklerin gözle, ateşle aranması-taranması, el yapımı patlayıcıların ortadan kaldırılması demek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 596 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar