CIA Başkanı’na verilen FETÖ raporu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında önceki gün geceyarısı yapılan telefon görüşmesinin her iki ülkedeki yankıları pozitif. Obama döneminde ABD ile gerilen ilişkiler...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında önceki gün geceyarısı yapılan telefon görüşmesinin her iki ülkedeki yankıları pozitif.

Obama döneminde ABD ile gerilen ilişkiler, Trump’ın işbaşına gelmesiyle Ankara’da umutlu bir bekleyişe dönüştü.


Suride Fırat Kalkanı Harekatı’na bir süredir destek vermeyen ABD’nin son 10 gündeki etkinliği dikkat çekici.

Erdoğan’ın aktardığı FETÖ, Suriye ve PYD ile ilgili mesaj ve önerilere Trump’ın gösterdiği ilgi de öyle. Bu görüşmenin hemen akabinde dün, Ankara’nın önemli bir ziyaretçisi vardı.

CIA Başkanı Mike Pompeo, Ortadoğu ülkelerini de içeren bölge turuna Ankara’dan başladı.

Aslında ziyaret Obama döneminde planlanmıştı ancak Trump görüşmesinin hemen sonrasına denk gelmesi, ABD Başkanı’na iletilen mesajların da sıcağı sıcağına görüşülmesini sağladı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın evsahipliğinde Ankara’daki temaslarını yürüten Pompeo’nun Ankara’daki en önemli durağı Cumhurbaşkanlığı’ydı.

Darbenin mimarı FETÖ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kabul ettiği Pompeo ile yaptığı görüşmeye MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Görüşme öncesi ele alınacak konularla ilgili Cumhurbaşkanlığı’nda kapsamlı çalışmalar yapıldı.

Görüşmeye yansıyan dosyaları 3 başlıkta şöyle aktarabilirim:

1- En önemli başlık FETÖ’ydü.

Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin mimarının, darbe girişimiyle ilgili karar vericinin ABD’de yaşayan Fethullah Gülen olduğunu söyledi.

Bu konudaki ifadeleri ve teknik raporları paylaştı.

Ve en önemlisi, kanıtların ABD’ye de iletildiğini söyledi.

2- Bir diğer başlık da PKK-YPG ilişkisiydi.

Cumhurbaşkanı, PYD-YPG’nin PKK’nın Suriye kolu olduğunu, PKK yöneticilerinin YPG’de hangi görevleri üstlendiğini tek tek göstererek aktardı.

YPG’nin elikanlı örgütün çatı yapılanması altındaki bir kolu olduğunu söyledi. ABD’nin Suriye’de partner olarak bu örgütü seçmesinin müttefiki Türkiye’de yarattığı etkiye dikkati çekti.

YPG’ye verilen silahların Türkiye’ye karşı kullanıldığını örneklerle anlattı.

Koalisyon ve Türkiye

3- Suriye ve Irak, görüşmede bir başka başlık olarak gündeme geldi. ABD ile Türkiye’nin birlikte hareket etmesi durumunda Suriye ve Irak’ta DAEŞ’e karşı alacağı sonuçlar aktarıldı. Özgür Suriye Ordusu ile birlikte yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı’nda alınan sonuçlar masaya yatırılarak, ÖSO olmasa bile Türkiye ve ABD’nin birlikte hem Irak hem de Suriye’de çok daha etkili sonuçlar alabilecekleri aktarıldı. Buna karşılık koalisyonun kurulduğu günden bu yana her iki ülkedeki etkinlikleri ve aldığı yetersiz sonuçlar paylaşıldı.

Rusya ile ilişkiler

CIA Başkanı ve ekibi, Erdoğan’ın kabulünden sonra Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve güvenlik bürokrasisi ile de temaslarda bulundu.

Önemli başlıklardan biri de Rusya’ydı.

Rusya ile son dönemdeki yakınlaşmanın NATO’da zaman zaman soru işaretlerine yol açtığı malum.

Pompeo’ya bu yakınlaşmanın ABD ile Türkiye’nin tarihsel ilişkilerine zarar verecek boyutunun olmadığı, Trump’ın da işaret ettiği bölgesel gerçekler ve komşuluk ilişkilerine dayandığı anlatıldı.

Ortadoğu ve Suriye mesajı

Pompeo’nun en uzun kaldığı yer MİT Müsteşarlığı’ydı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 598 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar