Rakka planı ve karargâhtaki uzun gece

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump arasında beklenen görüşme önceki gece gerçekleşti. Görüşmenin bütün gündem maddeleri el yakıyor haliyle. Çünkü...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump arasında beklenen görüşme önceki gece gerçekleşti.

Görüşmenin bütün gündem maddeleri el yakıyor haliyle.


Çünkü Suriye odaklı planlamalar, terörle mücadele, FETÖ liderinin iadesi başlıklarını içeriyor.

Stratejik ortaklık temelinde yükselmesi arzu edilen Türkiye-ABD ikili ilişkilerinin “kazan-kazan” hattında ilerlemesi de zaten bu konulardaki samimi işbirliğine bağlı.

Masadaki en önemli başlıklardan biri elbette Suriye.

Suriye konusu, ABD’nin YPG’ye verdiği destek ve silah yardımından, Rakka operasyonuna, güvenli bölge oluşturulması tartışmalarından, mülteci konusuna kadar birçok problemli alanın da ortak başlığı.

Aldığım bilgiler, Trump’ın Erdoğan’ın bütün bu konularda aktardığı, Türkiye’nin uzun zamandır savunduğu tezlere sıcak yaklaştığı, iki ülke ekiplerinin bu konularda ortak çalışma yapmasını istediği yönünde.

Erdoğan somut önerilerini sundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’la görüşmesinde bu tezleri sadece tekrarlamakla da yetinmedi.

Her başlıkla ilgili Türkiye’nin uzun zaman çalışarak olgunlaştırdığı somut önerileri de sundu.

Fethullah Gülen’in iadesi konusundaki hukuki süreç beklenirken, ABD makamlarının “faaliyetleri durdurma” gibi idari kararlar verebileceğine işaret etti.

Güvenli bölge konusunda Azez-Cerablus-El Bab hattında
5 bin kilometrekarelik bir alanın temizlenerek, buraların yerleşime açılabileceğini vurguladı.

Rakka operasyonunun PYD-YPG ile yapılmasının yanlış olacağını vurgularken, Türkiye ile ABD’nin koordinasyonunda Fırat Kalkanı modeliyle bu operasyonun nasıl yapılabileceği konusunda da hazırlanan raporu gündeme getirdi.

10 bin kişilik kuvvet

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 596 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar