Kılıçdaroğlu’nun 3 hedefi

Anayasa değişiklik teklifinin en kritik aşaması bugün başlıyor.Anayasa göre, ikinci tur görüşmeleri ve oylamaları teklif konusunda belirleyici.Bu turda, 330 veya üzerinde oy alamayan madde paketten düşmüş...

Anayasa değişiklik teklifinin en kritik aşaması bugün başlıyor.
Anayasa göre, ikinci tur görüşmeleri ve oylamaları teklif konusunda belirleyici.
Bu turda, 330 veya üzerinde oy alamayan madde paketten düşmüş sayılacak.


Teklifin bütünü 330 veya üzerinde bir oy alamazsa teklif Meclis’ten geçmemiş olacak.
İkinci tur oylamalar bu nedenle tarihi önemde.
Partiler bir yandan ikinci tur oylamalara hazırlanıyor, diğer yandan ilk turdaki oy dengesinin sürmesi halinde referandumda nasıl bir yol haritası izleyeceklerine dair çalışmalar yapıyor.
Kılıçdaroğlu mesajı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, tam da ikinci tur oylama öncesi Ak Parti’nin teklifini destekleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den önceki gün randevu istedi.
Bahçeli de vakit geçirmeksizin talebe olumlu yanıt verdi ve bugün 12.00’de Meclis’te görüşebileceklerini CHP’ye iletti.
Yerin Meclis olarak seçilmesi, saatin ikinci tur görüşmelerin hemen öncesine denk gelmesi dikkat çekici.
Ancak asıl dikkat çekici olan Bahçeli’nin randevu talebini kabul ettikten birkaç saat sonra kişisel Twitter adresinden verdiği mesajlardı.
CHP’yi ve ilk tur oylamadaki tutumunu ağır biçimde eleştiren Bahçeli, teklife desteklerinin tam olduğu mesajını ana muhalefet partisi üzerinden verdi.
Bu mesaj, ilk andan itibaren Bahçeli’nin siyasete ve kamuoyuna “Kılıçdaroğlu mesajı” verdiği şeklinde algılandı.
MHP liderinin, Kılıçdaroğlu ile yapacağı görüşmenin tutumunda değişikliğe yol açmayacağını partisine, milletvekillerine, Ak Parti’ye ve teklife “hayır” diyen tüm kesimlere daha görüşmeden önce net biçimde göstermek istediği şeklinde yorumlandı.
Mesajların etkisi
Bahçeli’nin sosyal medya aracılığıyla verdiği mesajlardan sonra gözler Kılıçdaroğlu’nun görüşme talebini geri çekip çekmeyeceğine çevrildi.
CHP lideri dün bu yöndeki sorulara, “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” yanıtını verdi.
Bu yanıt, bir yanıyla, “Her koşulda görüşeceğim” anlamına gelse de diğer yanıyla da “görüşmeden ikinci tur oylamaya yansıyacak tavır değişikliği beklenmediği” diye okunabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 196 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 599 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar