‘FETÖ’cülerin kaçacak delikleri kalmamalı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdiği ABD ziyaretinin ardından Türkiye’ye dönerken uçakta beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ana gündem maddeleri...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdiği ABD ziyaretinin ardından Türkiye’ye dönerken uçakta beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Ana gündem maddeleri FETÖ lideri Fetullah Gülen’in iadesi ile Fırat Kalkanı ve Rakka operasyonları ile kuzey Suriye konularıydı. Erdoğan, Gülen’i iade etmekte direnen ABD’yi Rıza Sarraf konusu üzerinden sert bir dille eleştirdi. Uçakta harita üzerinden Fırat Kalkanı’na dönük açıklamalar yapan Erdoğan, Rakka operasyonu konusundaki askeri şartları ABD’yle paylaştıklarını açıkladı. Erdoğan’ın değerlendirmeleri şöyle:

- ABD VE TÜRKİYE EL ELE VERSE İŞ BİTER: Fırat Kalkanı operasyonu, sınırlarımız terörden arındırılana kadar devam edecek. DEAŞ’la mücadele koalisyonunda 65 ülke var. 65 ülkenin yer aldığı koalisyonla netice alamamak ancak netice almak istememe mantığıyla mümkün olabilir. Gerçekten netice almak isteniyorsa ABD ve Türkiye el ele verse bu iş biter. Suriye’deki DEAŞ’lı sayısı 10 bin. Bir o kadar da Irak’ta olduğunu kabul edelim. Tüm bunlarla ABD ve Türkiye başa çıkamıyorsa, yazıklar olsun. İmkânlarımızı ortaya koyarsak bu işi bitiririz.

- BENİM TANKIMI DEĞİL PYD’Yİ VURSUN: Bu işin bitmesi için koalisyon ülkelerinin silahlarının benim tankıma değil, DEAŞ’a, PYD, YPG’ye yönelmesi lazım. Ama bakıyorsunuz teröristlerin elindeki Almanların Milan silahı benim tankımı vuruyor. Yapılan dezenformasyonun aksine dünyada DEAŞ karşısında en etkin mücadeleyi veren ülke Türkiye.

- RAKKA İÇİN TEMAS: Rakka operasyonuyla ilgili olarak askeri yetkililerimiz ABD’yle temasta. Şartlarımız paylaşıldı. Atılacak müşterek adım bizim için önem arz ediyor. Rakka, DEAŞ’ın en önemli merkezi.

- İSTİŞARE YAPMADAN AÇIKLAMA OLMAZ: (YPG Rakka’ya ABD ile giderse, hava desteği verir miyiz?) Cumhurbaşkanı olarak, ilgili kurumlarımızla istişare yapmadan bu tür konularda bir açıklama yapmam doğru olmaz. TSK, MİT’in yaklaşımı, Dışişleri’nin, hükümetin yaklaşımı ne olacaktır? Dar kapsamlı bir görüşme yapar, değerlendirmeleri yapar, cevabı belirleriz.

- MUSUL İÇİN HAZIRLIKLI OLMAK DURUMUNDAYIZ: Bir hassas konu da Musul. ABD, Musul konusunda bizimle aynı yaklaşımı paylaşır paylaşmaz bilemiyorum ama gördüğüm kadarıyla olumlu bir yaklaşım içindeler. 19 Ekim’de Irak yönetimi ile Musul’da DEAŞ’a karşı bir operasyon başlatabilecekleri söyleniyor. Ama biz hazırlıklı olmak durumundayız. Musul’daki Araplarla eğit-donat kapsamında Başika’da eğitim söz konusuydu. Peşmergelerin de eğitimi söz konusuydu. Peşmergeler ile Arapların dayanışması çok büyük önem arz ediyor.

- BİRLİKTE MÜCADELE VEREBİLİRİZ: (ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriyeli Kürtler’e silah verdiklerini ve desteği sürdüreceklerini açıkladı.) Bizim itiraz ettiğimiz husus, terör örgütü olan PYD/YPG’ye silah verilmesidir. Ama o kadar çarpık bir yapı var ki. Biden’a iki gün önce Kobani’ye iki uçak dolusu silah indirdiklerini söyledim. ‘Haberim yok’ dedi. ‘Ama benim haberim var’ dedim. Bu nasıl bir iştir? Başkan Yardımcısı ‘haberim yok’ diyor,

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 596 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar