Londra’dan Mardin’e

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere’nin ev sahipliği yaptığı, “Suriye’ye ve Bölgesine Destek” konferansının hemen ardından yola çıkarak önceki gece saat 02.00’de Londra’dan...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere’nin ev sahipliği yaptığı, “Suriye’ye ve Bölgesine Destek” konferansının hemen ardından yola çıkarak önceki gece saat 02.00’de Londra’dan doğrudan Mardin’e geldi.

Londra’dan hareket eden ANA uçağının Mardin’e inmesi anlamlıydı.

Nusaybin, Dargeçit gibi ilçelerinde geçici süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen, bazı ilçelerinde hâlâ operasyonlar yapılan kadim kent Mardin, bölgede yeni bir sürece evrilmesi beklenen gelişmeler için milat sayılan toplantıya ev sahipliği yapacaktı.

Londra’dan Mardin’e inerken, 7 dile ev sahipliği yapan bu büyüleyici kentin sadece rengârenk kültürünü konuşacağı günlerin yakın olup olmadığı sorusu takıldı aklıma.

Türkiye’nin normalleşeceği, terör olaylarıyla anılan bir ülke olma talihsizliğini kıracağı, kalkınma hedefini yakalayacağı, Londra’dan uçağa binen sıradan bir turistin ya da Kızıltepeli bir ailenin doğrudan Mardin Havaalanı’na ineceği günleri hayal ettim.

Başbakan’ın, Türkiye’nin ilk Kürdoloji bölümüne sahip olan Artuklu Üniversitesi’nde dün yaptığı, merakla beklenen konuşmayı da aynı düşünceler eşliğinde dinledim.

Kardeşlik buluşmaları

Sadece programın ismi bile bir vaat beyanı:

“Kardeşlik Buluşmaları Mardin Konferansı.”

İsim, buluşmaların devam edeceğinin de habercisi.

Davutoğlu, her hafta bölgedeki bir kente gidecek.

Bir sonraki durak çokkültürlü yapısıyla bilinen bir başka kent; Kahramanmaraş.

Önümüzdeki cuma günü Maraş’taki programa katılacak olan Davutoğlu’nun cumartesi deErzincan’a gideceğini öğreniyoruz.

Ancak Mardin’deki bu ilk buluşma, hem adresi hem de yapılacak konuşmada yol haritasının ilk kez anlatılacak olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor.

Söze, Mardin’i ve Ortadoğu’yu anlatarak başlıyor Başbakan.

Mezopotamya’nın kültürel atmosferini, bölgedeki kentlerin çokkültürlülüğünü ve bu yapıyı tekleştirmeye dönük çabaları sıralıyor.

Konuşmasının son bölümünü ise, “Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı” adı verilen plana ayırıyor.

Maddeleri tek tek açıklamıyor, ancak 10 başlıkta yapılacakların kategorilendirildiğini belirterek bunları anlatıyor.

Şu notları alıyoruz 10 başlıkla ilgili sözlerinden:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 598 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar