Kasım yerine bahar seçimi

7 Haziran seçimlerinin ardından oluşan parlamento tablosunun dayattığı koalisyon arayışlarında tablo iç açıcı değil.Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan hükümeti kurma görevini aldıktan sonra...

7 Haziran seçimlerinin ardından oluşan parlamento tablosunun dayattığı koalisyon arayışlarında tablo iç açıcı değil.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan hükümeti kurma görevini aldıktan sonra CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na giden Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun koalisyon kurma konusundaki çabaları, CHP kanadında da samimi bulunmasına karşılık, iki parti arasındaki temel uyuşmazlık noktaları erken seçimi artık kaçınılmaz kılıyor.


Toplumsal kutuplaşmayı büyük ölçüde giderecek en geniş tabanlı hükümet formülü konusunda umutlar tükenmiş görünüyor.
CHP ile yürütülen koalisyon görüşmelerinin sonucunu tarif eden Başbakan Davutoğlu’na yakın bir kaynağın şu değerlendirmesi her şeyi özetliyor:
“İki parti arasında ontolojik olarak zaten var olan büyük farklar, görüşmeler çok iyi niyetli biçimde yürütülse de masada temel meseleler konusunda iyice belirginleşti. Bu noktada, Ak Parti - CHP koalisyonu bütün iyi niyetli çabalara rağmen çok zor görünüyor.”
Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesi
Gelinen noktada, Başbakan Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun nihai görüşme için bir araya gelmesi bekleniyor. Bu görüşmenin ne zaman yapılacağı konusunda çok sayıda spekülasyon var.
Bugün sona erecek Yüksek Askeri Şura toplantısının hemen ardından ya da Davutoğlu’nun Ak Parti’nin yetkili kurullarıyla bir araya gelmesinden sonra Kılıçdaroğlu’yla görüşeceği yönünde bilgiler var.
Kesin olan, bu nihai görüşmenin yapılacak olması.
Muhtemelen haftasonuna kadar görüşmenin gerçekleşmesine tanık olacağız.
Bu durumun tek istisnası, Davutoğlu’nun Ak Parti’nin yetkili organlarını haftabaşında toplaması ve görüşmenin önümüzdeki hafta salı gününe sarkması olabilir.
Edindiğimiz bilgiler, Davutoğlu’nun bu görüşmeden sonra, çabalara rağmen CHP ile koalisyon kurulamayacağının anlaşıldığını bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuracağı yönünde.
Davutoğlu’nun, bu açıklamadan sonra ise daralan takvime rağmen koalisyona değil, seçime sıcak baktığını her fırsatta dile getiren MHP’ye de gideceği belirtiliyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bugüne kadar yansıttığı tavrından bağımsız olarak, MHP ile yapılması öngörülen görüşme yine de kritik bir öneme sahip.Her ne kadar yarım saat sonra düzeltilmiş olsa da MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın “Koalisyon kurulamaz ve eğer 15 Kasım’da seçim kararı alınırsa bu seçime götürecek bir Ak Parti azınlık hükümetini destekleyebiliriz” sözleri bir gelecek projeksiyonunu gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
24 Haziran sonrasındaki şema 30 Mayıs 2018 | 8.908 Okunma Gençleri hangi parti kazanacak? 26 Mayıs 2018 | 7.560 Okunma Güçlü Meclis, güçlü hükümet 25 Mayıs 2018 | 194 Okunma 1. bölge, 1. sıra büyük sorumluluk 23 Mayıs 2018 | 598 Okunma Liste kulisleri 19 Mayıs 2018 | 8.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar