Küresel faizlerdeki yükselişten ne kadar korkmalıyız?

Gelişmiş ülke tahvil piyasalarındaki satış dalgası büyüyor. FOMC tutanakları sonrasında başlayan satışlar Fransa’nın 30 yıllık tahviline gelen zayıf talep sonrasında şiddetlendi. Küresel...

Gelişmiş ülke tahvil piyasalarındaki satış dalgası büyüyor. FOMC tutanakları sonrasında başlayan satışlar Fransa’nın 30 yıllık tahviline gelen zayıf talep sonrasında şiddetlendi. Küresel risk iştahına duyarlı, yüksek betalı Türkiye varlıkları küresel satış dalgasından payına düşeni fazlasıyla alıyor. 

Küresel ekonomide bir ısınma belirtisi olmamasına ve enflasyonun zayıf seyrine rağmen FED ve ECB’nin para politikasını normalleştireceği ve bilançolarını kademeli olarak küçülteceği endişesi gelişmiş ülke tahvillerinden başlayarak gelişmekte olan piyasalara yayılan satışlara yol açıyor.

Yüksek betalı Türkiye varlıkları dünya piyasalarındaki dalgalanmadan payına düşeni fazlasıyla alıyor. Geçen haftaki satış dalgasında Türkiye hisse senetleri, tahvilleri ve döviz kuru gelişmekte olan piyasalara göre çok daha kötü performans gösterdi.

Merkez Bankalarının kademeli olarak politika faizlerini artırması ve bilançolarını küçültmeye başlaması hiç şüphesiz küresel varlık fiyatları üzerinde etkili olacak bir gelişme. Gelişmiş ülke tahvillerinde 30 yıldır devam eden boğa piyasasının sonuna geldik. Ama bu gelişme gelişmekte olan ülke varlıklarının ayı piyasasına gireceği anlamına gelmiyor.

Risk iştahındaki bozulma devam ederse yüksek betalı Türkiye varlıkları kısa vadede dünyanın gerisinde kalmaya devam eder. Ancak, genel endişenin aksine, satış baskısının 2013 yılına göre çok daha sınırlı olacağına inanıyoruz. Temkinli iyimserliğimizin arkasında beş temel neden yatıyor.

(i) ABD ve Avrupa enflasyonunda aşağı yönlü sürprizler Fed ve ECB’nin faiz artırmakta ve bilançosunu küçültmekte aceleci davranmayacağı tezini destekliyor. Faizlerdeki sınırlı artış gelişmekte olan piyasaların altından kalkabileceği bir şok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 321 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 165 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 210 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar