Katar krizi büyük resmi değiştirmedi

Katar krizi sonrası dünya borsalarındaki satış dalgası kısa sürdü Suudi Arabistan’ın başı çektiği Körfez ülkelerinin terörü desteklediği gerekçesiyle Katar ile diplomatik...

Katar krizi sonrası dünya borsalarındaki satış dalgası kısa sürdü Suudi Arabistan’ın başı çektiği Körfez ülkelerinin terörü desteklediği gerekçesiyle Katar ile diplomatik ilişkisini kesmesi  ne Ortadoğu’da jeopolitik risk priminde artışa ne de  küresel risk iştahında bozulmaya yol açtı.

Katar Türkiye’nin yakın ilişki içinde olduğu ülkelerden birisi. İhracat açısından yüzde 0,3 pay ile Türkiye için önemli bir ülke değil.  Ancak doğrudan sermaye yatırımlarında yüzde 5’in üzerinde pay ile Avrupa Birliği dışındaki en önemli yatırımcılarımızdan birisi. Yurtdışı müteahhitlik işlerinde de yüzde 21 pay ile en büyük pazarımız. 

Katar krizinin perde arkasında  Obama zamanında petrol  dolar sistemine entegre edilmeye başlanan İran’ın yeniden sistem dışına itilmesi çabası yatıyor.  Güney Pars doğalgaz sahasını İran ile paylaşan Katar bölgedeki enerji savaşında doğal hedef olarak seçildi.

Trump dönemindeki politika değişikliği sadece Cumhuriyetçilerin Demokratların başlattığı işleri yıkma içgüdüsünden kaynaklanmıyor.  Çin’in “tek kuşak-tek-yol” projesi ile Asya’yı Avrupa’ya bağlama girişimi ABD yönetiminde etkili askeri kanadı rahatsız ediyor.  Bu yüzden vekalet savaşlarıyla Asya’yı Avrupa’ya bağlayan bölgeyi karıştıracak politikaları teşvik ediyorlar.

Ancak piyasalar bu çabaları  ciddiye almıyor. Tam tersine bir durum söz konusu. ? Kasım ayından beri en düşük seviyesine gerileyen petrol fiyatları, Trump zaferi sonrası en düşük seviyeye gerileyen ABD doları ve dünya borsalarında devam eden yükseliş küresel risk  iştahının güçlü olduğunu gösteriyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Pirus zaferi… 01 Ekim 2018 | 323 Okunma Sen vaktinden çok sonra gelen… 24 Eylül 2018 | 169 Okunma Merkez gol pasını verdi, sıra ekonomi yönetiminde… 17 Eylül 2018 | 211 Okunma Piyasalarda Merkezin-çekim gücü 10 Eylül 2018 | 293 Okunma Zayıf Türk Lirası tehdit mi fırsat mı? 03 Eylül 2018 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar