Verimsizliklerinizin envanteri var mı?

Yörüngeye safra taşıyabilir misin? Hele ki her gramın roket maliyetine bin $ yüklediği ortamda... Doğal olarak değer üreteni taşır, safranı bırakırsın. Bu mantık, rekabet yörüngesinde var olmak isteyen...

Yörüngeye safra taşıyabilir misin? Hele ki her gramın roket maliyetine bin $ yüklediği ortamda... Doğal olarak değer üreteni taşır, safranı bırakırsın.
Bu mantık, rekabet yörüngesinde var olmak isteyen her kurum, firma için geçerli.
Ancak bunun için öncelikle neyin safra neyin gerekli olduğunu ayırt etmeli, kurumunuzun, firmanızın verimsizlikler envanterini oluşturmalısınız.
Neyi beslersen onu büyütürsün. Bilgiyi büyüteceksen, onu üreteni beslemelisin... 90'larda, teknolojiyi eğitimde yaygın hale getirmek, kara tahtayı internetle değiştirmek amacıyla bilgisayar derslikleri açtık. Bilgisayarı "demirbaş" olmaktan çıkaramayınca, yeni cihazlar, el değmeden eskimeye terk edilirdi.
Cemil Meriç'in "katedrali kazlar, manastırı kızlar bekler" cümlesindeki gibi, okul yönetimleri, demirbaş bilgisayarı hasardan korumak için kilit altında tutardı.
Olması gereken, bilgisayarı "sarf malzemesi" haline getirmekti.
Bugün değil her sınıf, neredeyse her öğrencide bilgisayar var ve Fatih Projesi ile çocuklarımızın her birinin elinde tablet var oluyor. Ancak benzer yatırımı öğretmenlere de yapmalıyız ki amaçlanan fayda gerçekleşebilsin.
Zira Fatih, aynı zamanda Molla Gürani, Akşemseddin projesidir.
Türkiye'de üniversite sayısı 200'e yaklaşıyor. Nicelik sorununu çözdük ancak sekreterinden daha az maaş ödediğimiz hocalarla nitelik sorununu çözmek mümkün değildir.
Araştırmalar gösteriyor ki üniversite hocalarımızın karşılaştırmalı maaşı, küresel arenanın son derece gerisinde...
Bana göre öğretmenlerin, üniversite hocalarının maaşı "özlük hakları" veya "maliyet" gibi görülmemeli...
Eğitim yatırımı olarak algılanmalı.
Ar-Ge'ye halen milli gelirin %1'ini ayıran Türkiye, 2023'te 60 milyar $ harcamayla %3'e çıkacaksa, hoca maaşlarını yatırım kaleminde ele almalı.
Tabii ki performans kriterlerini yeniden belirleyerek... Öğrenciyi uçuran öğretmen ile değer katmayanı ayırarak... Bu kadar cehalet ancak tahsille olur diyeceğimiz profesörleri değil, gerçek bilim insanlarını yücelterek...
Her tercih bir vazgeçiştir. İyi hocanın maaşını 3'e katlarken kötüleri ayırt ederek bunu yapmalıyız. Verimsizlerden vazgeçmedikçe iyileri yüceltemiyoruz zira...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar