Şimdi eşgüdüm zamanı

Havalar hâlâ soğuk olsa da kar- kış, baharın habercilerini artık saklayamıyor. Tabiatın uyanmasını anlatan cemreler yolda. İlki 19-20 Şubat'ta havaya, ikincisi 26-27 Şubat'ta suya, üçüncüsü de 5-6...

Havalar hâlâ soğuk olsa da kar- kış, baharın habercilerini artık saklayamıyor. Tabiatın uyanmasını anlatan cemreler yolda. İlki 19-20 Şubat'ta havaya, ikincisi 26-27 Şubat'ta suya, üçüncüsü de 5-6 Mart'ta toprağa düşecek.
Ancak uzun süredir küresel durgunluk ve saldırı altında ağır kış geçiren ekonomiye cemre, erkenden düştü bile... Canlılık ve hayatiyetin ifadesi cemre sayesinde cazibe merkezlerinden istihdama, kredi desteğinden üretim teşvikine dek yığınca çaba, netice verdi ve piyasa "ekonomik bahara" uyandı.
Tıpkı tabiatta olduğu gibi bu uyanışta, ekonominin tüm aktörlerinin birlikte hareket etmesi, son derece hayatidir. Eğer tomurcuk işini yapıp açıldığında güneş gecikir ve don gelirse o ağaç meyveyi ıskalamış olur.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TOBB nezdinde başlattığı istihdam seferberliği, "ben de varım" diyen özel sektörün işe alımdaki zamanlamasıyla eşgüdümlü olursa istenen verim sağlanabilir.
KOBİ'lere 250 milyar liralık kredi faizi desteği, bankaların bu alanda yönettiği riskleri yeniden düzenleyip, zimmeti esnetmedeki adımlar eşliğinde işe yarar. Aksi halde KOSGEB onay verip KOBİ'ye bankaya gönderdiğinde bu eşgüdüm yoksa amaç hâsıl olmaz.
Bu süreçte sadece kamu bürokrasisi değil aynı zamanda bakanlıkların da eşgüdüm niyet ve gayretleri olması gerekir. Başbakan Binali Yıldırım'ın kamuoyu ile paylaştığı proje detaylarında gözüme çarpan hep bu koordinasyon ihtiyacıdır.
Eşgüdümün önündeki en büyük engel, bana göre bürokrasidir. Daha doğrusu bürokratik oligarşidir. İster ülke savaşta olsun ister ekonomik seferberlik başlatılsın, kendini var edemeyeceği hiçbir yarına izin vermeyen bürokrasi, bana göre ekonomik baharın "öldürücü don" olayıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar