Gıda zinciri bizi zincirledi

Mademki şu gıda zinciri, enflasyon üretiyor, üreticiyi inletiyor ve tüketiciyi tüketiyor; bu zinciri yeniden düzenleyemez miyiz? Değer üretmeyen aracılar yüzünden tarladaki 50 kuruşluk domatesi mutfağa 5 liraya...

Mademki şu gıda zinciri, enflasyon üretiyor, üreticiyi inletiyor ve tüketiciyi tüketiyor; bu zinciri yeniden düzenleyemez miyiz? Değer üretmeyen aracılar yüzünden tarladaki 50 kuruşluk domatesi mutfağa 5 liraya tırmandıran bu zinciri kıramaz mıyız?
Gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar, makroekonomik dengeleri bozacak kadar şiddetli hale geldiyse, zincirin halkaları, sürecin paydaşlarıyla bir araya gelip toplumsal uzlaşma sağlayamaz mıyız?
Burada iyi haber; artık piyasa aktörlerinin de bu zinciri yeniden düzenlenmesi gereğini görmesi… Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu yılın ortalarına doğru yeni zinciri hayata geçirebileceklerini söylüyor.
Artık işe yaramayan ezberimiz; aracılardan kurtulmayı söyler. Gıda enflasyon için girdi maliyetlerine takılıp kalanlar, ucuz mazotla bu zinciri terbiye edebileceğini sanır. Hatta "sallandıracaksın bir kaçını…" diyenimiz dahi var.
Oysa sorun, bunların ötesinde… Üreticiye yaramayan, tüketiciyi vuran, endeksleri sarsan, dövizi zıplatan, benzeri yığınca hastalığın tetikçisi gıda zincirini iyice tahlil etmeden, akılsız çözümlerle bir yere varılmıyor.
Misal halk pazarı sistemi… Ne idi neye dönüştü. Misal raf terörü uygulayan market fahiş kârları… Neredeyse Cumhuriyetle yaşıt hal yasaları, kabzımal kurumu ve diğerleri…
Bir zincirin gücü, en zayıf halkası kadardır ve gıda zincirimiz ne yazık ki toplumu zincirleyecek kadar güçlü iken değer üretemeyecek zayıflıktadır. Değer üretmeyen halkaları akıllıca tespit edip, gerekmeyenleri ortadan kaldırıp, çağdaş çözüm halkalarını ilave etmek zorundayız.
Aksi halde her ayın 3'ünde TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladığında, "domates biber patlıcan şeytan üçgeni" söylemini mırıldanıp duracağız. Anlamadığım şu; yenim

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar