Herkes sussun Merkez konuşsun

Muallim Naci "oldu cân hem bezm-i cânân, dinlemem sussun cihân / Gûş-i cânım dinlesin ârm-ı cânım söylesin" der ve söz söylemeye yetkin olanların dışındakileri sükûta davet...

Muallim Naci "oldu cân hem bezm-i cânân, dinlemem sussun cihân / Gûş-i cânım dinlesin ârm-ı cânım söylesin" der ve söz söylemeye yetkin olanların dışındakileri sükûta davet eder.
Eğer ortada söylenmesi gerekenden fazla söz dolaşıyor hele ki çoğu da çelişiyorsa, geriye "algı kirliliği" kalıyor. Piyasalar zaten algı terörü ile saldırı altında iken döviz için her kafadan bir ses çıkması, sükûnet sağlamıyor.
Doların yılbaşından bu yana yaşadığı tırmanıştan söz ediyoruz. Aslında bu konuda söz söyleme hakkı Merkez Bankası'nın... Bunu sadece başkanının beyanı ile değil, elindeki olağanüstü enstrümanları kullanarak söyler.
Doğru zamanda, doğru yönde atacağı adımlarla piyasayı tanzim eder, kafa karışıklığını giderir, kaygılar üzerinden "sağlıksız fiyat oluşumunu" önler. Çünkü temel amacı olan fiyat istikrarı için dolar kurunun stratejik önemini bilir.
Yalnızca stratejiyi değil, enflasyonu indirme hedefi olduğundan dolayı kurdaki artışın etkilerini de hesaba katar. Nitekim nisanda başkanlık görevini devralan ve büyümeyi de öncelikleri arasına koyan Murat Çetinkaya döviz kurunu herkesten daha yakından takip eder.
Ancak "doları olan konuşuyor" misali her kafadan bir ses çıkarsa ne olur? Olanlar ortada zaten; son 1 ayda doların serencamı bunu bize gösteriyor. Bu yüzden diyorum ki konuşması gereken tek kurum, atacağı adımlarla, Merkez Bankası'dır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.277 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar