Tehlikeli hareketler

İşler yolunda gidiyorken kapınızı kredi vermek için çalanlar, zaafınızı gördüğü anda bu defa alacağının derdine düşüyor. Bunun tipik...

İşler yolunda gidiyorken kapınızı kredi vermek için çalanlar, zaafınızı gördüğü anda bu defa alacağının derdine düşüyor. Bunun tipik örneği Yunanistan'dır. Hatırlayın, neredeyse moratoryum ilan edecek duruma düşünce Merkel, "para veririm ama borç komiseri ile yönetirim" diyecek cüret göstermişti.
Gerekçe, Yunanistan'ın üretmemesiydi. Aldığı yüz milyarlarca euro ile hedonizmisürdürmesiydi. Derken kriz patlak verdi ve şu soru soruldu: "Sabahın 5'inde sıcak yatağından kalkıp fabrikaya giden bir Alman, sabahın beşinde tavernadan çıkıp uyumak üzere evindeki sıcak yatağına giden Yunanlıyı desteklemeli mi?"
Nitekim bu tartışma borç komiseri kavramını yeşertti ve Merkel, seçimle gelen iktidar yerine göndereceği teknokrat komiser ile Yunan bütçesini denetleme şartını ileri koştu. Cüretini "anayasa değiştirilsin, ülke bütçesinde en az 3 aylık borç taksiti karşılığı bulunacağı maddesi eklensin" önerisine vardırdı. 
Borç, yiğidin kamçısıdır ancak eğer yiğit üretmiyor, kamçı öldürüyorsa, işe yaradığı görülmemiştir. Borç verenin kredi geri ödemede zaaf gördüğünde, panik atakla bunu tahsile kalktığında olacakları yaşadık.
2001 krizinde, kredi geri çağıran panik atak bankaların yönetim masası, borçluların fabrika anahtarlarıyla dolup taşmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar