Demirden İpek Yolu

Cengiz Han için "ikinci bin yılın en büyüğü" derler. Geçen bin yılda İpek Yolu'nu ele geçirip güvenliğini sağladığından ötürü... Örnek ilginç: Macar bakire...

Cengiz Han için "ikinci bin yılın en büyüğü" derler. Geçen bin yılda İpek Yolu'nu ele geçirip güvenliğini sağladığından ötürü... Örnek ilginç: Macar bakire, elindeki kristal vazoda taşıdığı altınları, kırmadan, çaldırmadan, tecavüze uğramadan Pekin'e ulaştırabiliyordu. 
Günümüzde küreselleşmeyi motorlu araçların her türü ve havayolundan, deniz, kara ve demiryoluna dek her yöntemle sağladık. Telgraf sayesinde insandan daha önce bilgisinin yol almaya başlamasıyla devreye internet girdi ve bugün bitler baytlar ışık hızında yol alıyor. 
Fakat Tesla'nın prototip ışınlaması henüz hayal olduğundan, atomların yer değiştirmesiiçin hâlâ yollara ihtiyacımız var. Burada ticaret yollarının hâkimiyeti önem kazanıyor. Tam da bu noktada, Çin ile Türkiye arasında uzanacak 6 bin kilometrelik demiryolu projesini görüyoruz. 
Bizler demiryolu devrimini kaçırdık. Ancak şimdi bu devrimi "hızlı tren" atılımıyla yakalıyoruz. Havayolu ve otobüs ağının zaten insanları hızlandırdığı Türkiye'de bana göre "yüklerin hızlanması" daha da hayatidir. 
Çin ile Türkiye arasında 2039'da tamamlanacak yeni demir-ipek yolu, 150 milyar $'lık dev bütçesine değecek zenginlik oluşturacak. Türkiye bu projeye sahip çıkmalı ve Pasifik yüzyılının dev aktörü Çin ve civar coğrafyaya, 30 saatte ve makul fiyatta yükleritaşıyabilme becerisi kazanmalıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar