Kırk katır mı kırk satır mı?

Çipras henüz referandum sorusunu netleştirmedi ama aradığı cevap belli: "AB planına hayır!" Fakat anketler halkın Çipras ile aynı fikirde olduğunu söylemiyor. Halkın %57'si, "AB'de kalalım" diyor ama "acı...

Çipras henüz referandum sorusunu netleştirmedi ama aradığı cevap belli: "AB planına hayır!" Fakat anketler halkın Çipras ile aynı fikirde olduğunu söylemiyor. Halkın %57'si, "AB'de kalalım" diyor ama "acı reformlara" rıza göstermiyor.
Peki, ne olacak? AB'nin birliğini tehdit eden, euro için tehlike çanları, İspanya, İtalya vePortekiz gibi Güney Avrupa ülkeleri için de "ben de isterem" emsali olacak Yunanistan'ın referandumu, kökü daha derinde bir sorundan kaynaklanıyor.
Küresel krizde konut balonundan başlasa da aslında temel sıkıntı, türev ürünleri veşeytani inovasyon sonucu paradan para kazanma kültüründe yatıyordu. Önce şirketleriflas etti, ardından ülke iflasları gündeme geldi. Geniş halk kitlelerini soyup bankaları kurtaranlar bugün aynısını Yunanistan'da deniyor.
Ya Yunan halkı? Paradan para kazanma dönemi kapanınca sponsoru AB'nin durgunluk zaafı, başına bela olmuş. 2014'te şampanya tüketiminin %14 arttığı ülkede para sahiplerinin keyfi yerinde... Sorun, günde 60 euro ile sınırlandırılan halkın hayatına getirilen ilave yüklerde yatıyor.
Bana göre referandumdan ne çıkarsa çıksın, çözüm olmayacak. Ne "intihar etmeyin" diyenler ne de "IMF'yi kovalım" diyenler kazanacak. Zira Komşu, üretimi kaybetti... Elindeki ekonomi araçları, turizm, gemi işletmeciliği ve zeytinyağından ibaret... 
Kırk katır mı kırk satır mı? Anlaşma sağlansa bile Yunan halkı önerilen reformları daha doğrusu ölüm diyetini yerine getirmeyecek. AB'den ve Euro'dan ayrılması halinde ise dev kriz onu bekliyor olacak. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.682 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.968 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.767 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.277 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar